P.C. Hooft-prijs 2016 voor Astrid Roemer

De Surinaamse schrijfster Astrid Roemer (68) krijgt de P.C. Hooftprijs 2016 voor verhalend proza.

Een jonge Astrid Roemer.Beeld Letterkundig Museum

Dat heeft het bestuur van de Stichting P.C. Hooftprijs voor Letterkunde vandaag bekendgemaakt. Astrid Roemer, op 27 april 1947 in Paramaribo geboren, was de laatste jaren literair uit beeld verdwenen. Ze debuteerde in 1970 als dichter, en is vooral bekend door haar roman Over de gekte van een vrouw uit 1982, waarin haar thema's - identiteit en onderdrukking van de vrouw - tot wasdom komen.

In de jaren negentig liet ze voor het laatst echt van zich horen met haar ambitieuze, bijna duizend pagina's tellende romantrilogie Gewaagd leven (1996), Lijken op liefde (1997) en Was getekend (1999). In dat drieluik, in 2001 gebundeld als Roemers drieling, schetste Roemer de Surinamer en Suriname in de laatste dertig jaar van de twintigste eeuw, waarbij ze ook veel aandacht had voor de militaire coup in 1980, en wat die voor het land betekende.

Verbeeldingen
Volgens de jury leiden de romans van Astrid Roemer tot literaire verbeeldingen van de geschiedenis van Suriname. 'Het is een geschiedenis die voor velen in Nederland nog tamelijk onbekend is, buiten de steekwoorden 'slavernij' en de 'Decembermoorden'.'

Die geschiedenis is onlosmakelijk met ons land verbonden, aldus de jury. 'En daarmee ook, middels het unieke oeuvre van Roemer, met onze literatuur.' De romans van de schrijfster vallen op door 'scherpe en relevante interventies in het publieke debat'. En: 'Politiek engagement en literair experiment gaan bij Roemer hand in hand.'

Roemer woonde afwisselend in Suriname en Amsterdam, en zat in 1989 nog even voor GroenLinks in de Haagse gemeenteraad. In 2004 publiceerde ze nog haar autobiografie Zolang ik leef ben ik niet dood, en in 2012 de bundel liefdesgedichten Afnemend.

De P.C. Hooftprijs (zestigduizend euro) wordt in mei uitgereikt in Den Haag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden