Overzichtstentoonstelling jonge Picasso in Van Gogh museum

Picasso's 'Les Trois Hollandaises' uit 1905 Beeld
Picasso's 'Les Trois Hollandaises' uit 1905

AMSTERDAM - Het Van Gogh Museum in Amsterdam opent vrijdag een overzichtstentoonstelling met werken die Pablo Picasso (1881-1973) maakte, toen hij in de periode 1900-1907 als jonge schilder in Parijs verbleef. Hij dompelde zich daar onder in het bruisende uitgaansleven en liet zich inspireren door andere kunstenaars, onder wie Vincent Van Gogh. Er zijn ruim zeventig kunstwerken te zien uit de zogenoemde blauwe en roze periodes.

Ook hangt er prominent het schilderij Drie Nederlandse meisjes (1905), dat Picasso maakte toen hij op uitnodiging van de Nederlandse journalist Tom Schilperoort in het Noord-Hollandse dorp Schoorl verbleef. Schilperoort was in die tijd bekend in Montmartre wegens een interview met de Nederlandse Mata Hari, die als exotische danseres in Parijs faam verwierf.

In tegenstelling tot de schriele vrouwtjes die Picasso in Parijs tekende, ogen de Nederlandse meisjes op het doek gezond en rondborstig. De meisjes dragen rode, witte en blauwe jurken. Volgens sommigen een verwijzing naar de Nederlandse driekleur, maar volgens Edwin Becker, hoofd tentoonstellingen van het Van Gogh Museum, is dat eerder toeval.

Als 19-jarige belandde Pablo Picasso in 1900 vanuit Barcelona in Parijs, op dat moment het cultureel middelpunt van de avant-garde. Hij liet zich inspireren door beroemde kunstenaars als Paul Cézanne, Paul Gauguin, Henri de Toulouse-Lautrec en Van Gogh, van wie hij de werken veelal voor het eerst ziet. Volgens museumdirecteur Axel Rüger was Van Gogh een van de weinige schilders voor wie Picasso openlijk zijn bewondering uitsprak. ''Cézanne bewonderde hij, maar van Van Gogh hield hij'', citeerde Rüger Picasso's vrouw Jacqueline.

Picasso schilderde eerst zwierige danseressen en levendige café's met verliefde stelletjes. Later schilderde hij in sombere kleuren arme sloebers en moeders met kinderen. Toen in 1901 Picasso's beste vriend overleed, begon zijn zogenoemde blauwe periode met werken met een droefgeestige sfeer. In 1905 verhuisde Picasso naar Montmartre en begon de roze periode, waarbij hij veel rood gebruikte en vooral circusartiesten vastlegde.

Gedurende de expositie brengt de dansgroep Nomade iedere vrijdagavond deze thema's tot leven. De tentoonstelling Picasso in Parijs, 1900-1907 duurt tot en met 29 mei. (ANP)

ANP Beeld
ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden