PlusVoor alle leeftijden

Over mieren die goud verzamelen is een uitstekend koffietafelboek in een huis met grote en kleine mensen

Sommige kinderboeken ontstijgen de doelgroep die in de genrenaam besloten ligt. In de rubriek Voor alle leeftijden licht Joukje Akveld boeken uit voor een publiek zonder bovengrens. Deze week: Over mieren die goud verzamelen – en andere bizarre dieren van Brunetto Latini en Rébecca Dautremer.

Joukje Akveld
null Beeld -
Beeld -

Wie zijn deze makers?

Een uitzonderlijk duo. Brunetto Latini was een dertiende-eeuwse schrijver, filosoof en politicus uit Florence. Hij was de leermeester van Dante die hem een rol toekende in De goddelijke komedie. Na verbanning uit de stad reisde Latini naar Frankrijk waar hij Li livres dou trésor schreef, een boek in de traditie van de bestiaria waarin hij zowel echte als fantasiedieren opvoerde. Zo noteerde hij zonder een spoor van ironie dat de olifant en de draak ‘elkaar dodelijk haten’. Het boek wordt beschouwd als de eerste encyclopedie in een moderne Europese taal. Rébecca Dautremer (1971) is een eigentijdse Franse illustrator met een klassiek handschrift. De virtuositeit van haar werk herinnert aan de Engelse Arthur Rackham, de dromerigheid aan de Oostenrijkse Lisbeth Zwerger.

Wat is dit voor boek?

Na het meesterlijke Terra Ultima van Raoul Deleo en Noah J. Stern eerder dit jaar is dit opnieuw een boek waarin fantasiedieren met grote ernst worden gepresenteerd. Het is niet zo overdonderend als dat eerdere boek waarin tekst en beeld perfect in balans zijn, maar wel een prachtig bladerboek. Latini’s teksten zijn kort en – met de kennis van nu – vaak geestig onjuist. Over de wolf: ‘En als hij huilt, beweegt hij een poot heen en weer voor zijn muil om de indruk te geven dat er meerdere wolven zijn.’ Het zijn Dautremers illustraties die het boek naar een hoger plan tillen. Alleen al het omslag met een reusachtige walvis waarvan slechts een stukje kop boven water uitsteekt, dat door mensen prompt voor een eiland wordt aangezien – het perspectief van onderaf en de licht-vermoeide blik in het walvisoog zijn meesterlijk getroffen.

Wat maakt dit boek interessant voor volwassenen?

De middeleeuwer Latini was sowieso geen kinderboekenschrijver. Ed Franck vertaalde zijn teksten in toegankelijk proza, maar begeeft zich nergens expliciet op kinderhoogte. Dautremers werk heeft de allure van kunst. Dit boek doet het uitstekend als koffietafelboek in een huis met grote en kleine mensen.

Over mieren die goud verzamelen en andere bizarre dieren van Brunetto Latini en Rébecca Dautremer(Davidsfonds/Infodok, €19,99).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden