Plus

Outcast: ademloos luisteren naar Matangi Kwartet

Erik Voermans

Outcast, het nieuwe album van het Matangi Kwartet heeft vanwege de verschrikkingen in het oosten een wel zeer actuele aanschijn gekregen. Het vreedzame samengaan van muziek van een componist uit Oekraïne en twee uit Rusland staat in het schrilst denkbare contrast met het huidige conflict tussen beide landen.

null Beeld

Alle drie de componisten zijn getekend door de repressie van de Sovjetunie. En het kost weinig moeite in hun muziek te horen dat het hier om verscheurde zielen gaat. Het Matangi Kwartet weet die verscheurdheid zeer knap en geloofwaardig te verklanken. Dit zijn uitvoeringen op het hoogste niveau.

De eerste componist is Alfred Schnittke. Hij was in de jaren tachtig en negentig zeer populair, maar na zijn dood in 1998 is zijn ster wat verbleekt. Ten onrechte. Zijn Derde strijkkwartet, waarin citaten van Lassus, Beethoven, Sjostakovitsj en Mahler opwellen uit een expressionistische bedding, blijft een prachtig stuk.

De tweede componist is Sjostakovitsj. Zijn Achtste strijkkwartet, geschreven in een periode van de diepste wanhoop, is zijn bekendste en krijgt hier een voorbeeldige behandeling.

De derde componist is Valentin Silvestrov, die een paar weken geleden zijn geboortestad Kiev wist te ontvluchten. Zijn Strijkkwartet nr. 1 is een stil gebed, dat vooral nu een enorme extra lading krijgt en dat niemand onberoerd kan laten. De uitvoering van het Matangi Kwartet dwingt tot ademloos luisteren; buitengewoon knap.

Klassiek

Matangi Kwartet
Outcast
(MTM04)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden