PlusFilmrecensie

Out Stealing Horses is een aangrijpende levenskroniek

Out Stealing Horses van de Noorse regisseur Hans Petter Moland is een uiterst zintuiglijke film.

Joost Broeren-Huitenga
null Beeld

“Als je ooit zou horen hoe mijn leven is verlopen, zou je horen dat het goed was.” Zo opent Trond (Stellan Skarsgård) zijn levensverhaal in Out Stealing Horses van de Noorse regisseur Hans Petter Moland. Hoe is hij dan op zijn 67ste eenzaam in een afgelegen dorpje verzeild geraakt?

Die voice-over verraadt dat we van doen hebben met een boekverfilming. Moland baseerde zijn film op de roman Ut og stjæle hester van zijn landgenoot Per Petterson, in Nederland uitgegeven als Paarden stelen. De al te literaire elementen blijven gelukkig voor het grootste deel van deze aangrijpende levenskroniek op de achtergrond.

Het is 1999 als Trond, die enkele jaren eerder weduwnaar is geworden, terugkeert naar het dorp waar hij de zomers van zijn jeugd doorbracht. Wanneer hij zich realiseert dat zijn buurman dezelfde Lars is die hij als jongen kende, leidt dat hem in een reeks uitgebreide flashbacks naar zijn jeugdjaren rond de oorlog, toen hij met zijn vader (Tobias Santelmann) de zomers in het dorp doorbracht.

Trond (als jongen gespeeld door Jon Ranes) was destijds bevriend met Lars’ oudere broer Jon. Hun ongeoorloofde ritjes op de paarden van de buurman is een van de twee betekenissen die de titel krijgt. Terwijl Tronds herinneringen verspringen tussen 1943, 1948 en 1956, zien we de opeenstapeling van kleine en grote familiedrama’s die hem tot zijn eenzame eindstation leidden.

Tronds herinneringen worden niet alleen op gang gebracht door Lars, maar ook door zijn fysieke aanwezigheid in het dorp. Als hij ’s ochtends zijn blote voeten op de houten planken zet, denkt hij terug aan de eerste keren dat hij dat in zijn jeugdjaren deed. Dat soort details maakt van Out Stealing Horses een uiterst zintuiglijke film, waarin Trond eindelijk de les leert die zijn vader hem als jongen al meegaf: “We kiezen zelf wanneer het pijn doet.”

Out Stealing Horses

Regie Hans Petter Moland
Met Stellan Skarsgård, Bjørn Floberg, Tobias Santelman
Te zien in Cinecenter, Ketelhuis, Rialto, City

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden