Oud-klasgenoten Anne Frank in De Reünie

Een foto van Anne Frank in een expositie in Bergen-Belsen. Foto ANP Beeld
Een foto van Anne Frank in een expositie in Bergen-Belsen. Foto ANP

HILVERSUM - Een aflevering van het KRO-programma De Reünie bestaat uit oud-klasgenoten van Anne Frank. In de speciale uitzending van zondag 27 december komen vijftien oud-klasgenoten van Anne bij elkaar, liet de omroep dinsdag weten.

Het gaat om een samengestelde klas: negen leerlingen uit de zesde klas van de 6e Montessorischool in de Amsterdamse Niersstraat (1940-1941) en zes leerlingen uit klas 1L2 van het Joods Lyceum (1941-1942). Drie van de vijftien leerlingen zaten op beide scholen bij Anne in de klas.

Als Anne Frank nog geleefd had, was ze dit jaar 80 geworden. In haar bekende dagboek schreef ze over de kinderen uit haar klas. Enkele van hen overleefden de Tweede Wereldoorlog en zwierven daarna over de hele wereld uit. De KRO brengt de oud-klasgenoten na bijna zeventig jaar bij elkaar.

De klasgenoten geven een nieuw inzicht in het leven van Anne Frank voordat zij naar Westerbork werd afgevoerd, aldus de KRO. Ook laten ze zien welke gevolgen de oorlog voor het leven van haar generatiegenoten heeft gehad.

Tot de aanwezige klasgenoten in De Reünie behoren de neefjes Appy en Sally. Oven hen schreef Anne in haar dagboek: ''Appy was een knappe, slanke, donkere jongen die later een toonbeeld van filmheldigheid geworden is, en die steeds meer bewondering opwekte dan de kleine dikke blonde gezelligaard, met o zoveel humor, die Sally was. Maar ik keek niet naar knapheid, maar hield jarenlang erg veel van Sally. Een tijd lang waren wij veel samen, maar overigens bleef m'n liefde onbeantwoord.''

Anne dook met haar familie in juli 1942 onder in het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam. In augustus 1944 werd ze verraden. Ze werd via Westerbork naar het concentratiekamp Bergen-Belsen gedeporteerd, waar ze in het voorjaar van 1945 overleed. (ANP)

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden