Oud-Kamerlid Ybeltje Berckmoes stapt uit Ongehoord Nederland

Oud-VVD-Kamerlid Ybeltje Berckmoes stapt op als secretaris bij de omroepvereniging Ongehoord Nederland. Ook journalist Joost Niemöller treedt terug, als voorzitter van de raad van toezicht, zo meldde voorzitter Arnold Karskens maandag.

ANP/Het Parool
Ybeltje Berckmoes. Beeld ANP
Ybeltje Berckmoes.Beeld ANP

‘Helaas is voor spirituele en andersoortige ervaringen, nu en in de toekomst, geen ruimte bij omroep ON,’ stelt Berckmoes in een verklaring. Ze doelt op het programma De Buitenplaats, waarvoor ze vorige week - via een medium - Pim Fortuyn interviewde. ‘Mijn loyaliteit ligt bij De Buitenplaats en zijn gasten. Het is belangrijk dat zij in een positieve en open houding kunnen worden gehoord.’

Medeoprichter van de omroep Joost Niemöller treedt terug omdat het bestuur van Ongehoord Nederland een schadeclaim heeft ingediend tegen de maker van een satirische video. Dit strookt niet met de ‘open houding voor tegengeluiden’ waar Niemöller naar eigen zeggen voor staat. Niemöller blijft wel programma’s maken voor Ongehoord Nederland.

Eerder stapte ook oprichter en regisseur Haye van der Heyden al uit de omroep. Van der Heyden stelde in een interview dat Holocaust-ontkenners een platform verdienen. Deze uitspraak druiste volgens voorzitter Karskens in tegen de grondbeginselen van ON.

Voorzitter Arnold Karskens. Beeld ANP
Voorzitter Arnold Karskens.Beeld ANP

50.000 leden

Ongehoord Nederland wil volgens Karskens een omroep zijn waar je ‘nog alles kunt zeggen, zonder politiek correct te hoeven zijn’. Karskens stelde eind 2019 dat de aspirant-omroep meer dan 50.000 leden had. Maar om daadwerkelijk in aanmerking te komen voor voorlopige toelating tot het publieke bestel - en daarmee voor zendtijd in de nieuwe concessieperiode - moet ON zijn leden wel tot eind 2020 vast weten te houden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden