Oud-ambassadeur Argentinië schrijft frustraties van zich af

Ed Craanen, voormalig ambassadeur in Argentinië, schetst in zijn woensdag verschenen boek een indringend beeld van de ook nu nog gespleten Argentijnse samenleving.

Zorreguieta (rechts) in 1979 als staats-secretaris van Landbouw met dictator Jorge Videla. Beeld Reuters

Jarenlang verbeet 'onze man' in Buenos Aires zich over de behandeling die Jorge Zorreguieta ten deel viel in Nederland als handlanger van de Argentijnse junta en over de onderverdeling door de Nederlandse media van Argentinië in bad guys en good guys.

Vier jaar na zijn pensionering heeft Ed Craanen, ambassadeur in Argentinië ten tijde van de verloving van Willem-Alexander en Máxima, het van zich afgeschreven.

Zijn woensdag verschenen boek Ooit Hadden We Een Vaderland schetst een indringend beeld van de ook nu nog gespleten Argentijnse samenleving.

Geweldsgolf
Zonder ook maar iets af te doen aan de gruwelijkheden begaan onder de militaire dictatuur (1976-1983), die de vader van koningin Máxima diende als staatssecretaris van Landbouw, maakt hij duidelijk waarom zoveel Argentijnen de staatsgreep van generaal Videla verwelkomden.

Op dat moment dreigde het land vermalen te worden in een geweldsgolf waarin extreemlinkse guerrillabewegingen een groot aandeel hadden. Na het herstel van de democratie gingen zowel voor- als tegenstanders van de dictatuur zoveel mogelijk over tot de orde van de dag.

Beeldvorming
Geen van beide kampen deed aan zelfonderzoek, bijna niemand maakte excuses voor de terreurdaden. De militairen hielden ook hun kaken op elkaar over de vermisten, van wie de families in tergende onzekerheid bleven.

Nabestaanden droegen bij aan de beeldvorming waarbij onschuldige tieners de dood in waren gejaagd, aangemoedigd door politici die de Dwaze Moeders om politiek gewin voor hun karretje spannen.

Afstand
Toen Máxima zich in 2001 verloofde met de Nederlandse kroonprins, deed haar vader de ongeloofwaardige bewering dat hij pas ná de dictatuur vernam van de verdwijningen van tegenstanders van Videla.

Maar vrijwel niemand van de vele Argentijnse politici en zakenlieden die hand- en spandiensten verrichtten voor de junta, nam daar later afstand van.

In die zin eiste Nederland misschien het onmogelijke van Zorreguieta, toen hij als relatief kleine vis wel geacht werd rekenschap af te leggen voor zijn verleden, schrijft Craanen.

Lees verder: Oud-ambassadeur beschrijft de steun voor Zorreguieta

Het huwelijk

Kan Jorge Zorreguieta worden weggehouden van het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima?

De vraag beheerste de Nederlandse politiek, nadat het stel zich in 2001 had verloofd. Premier Wim Kok stond onder druk van zijn achterban, die geen handlanger van de Argentijnse junta wenste bij de plechtigheden.

Kok schakelde Zuid-Amerika-expert Michiel Baud in, die rapporteerde dat Zorreguieta al als staatssecretaris onder generaal Videla moet hebben geweten van de repressie. Vervolgens overtuigde minister van Staat Max van der Stoel hem ervan weg te blijven bij het huwelijk van zijn dochter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden