Ten slotte

Oscarwinnaar William Hurt (71) overleden

William Hurt won een Oscar voor zijn rol in 'Kiss of the Spider Woman'. Beeld Getty Images
William Hurt won een Oscar voor zijn rol in 'Kiss of the Spider Woman'.Beeld Getty Images

De Amerikaanse film- en theateracteur William Hurt is zondag op 71-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Hurt is onder meer bekend van rollen in films als Kiss of the Spider Woman en Broadcast News. Hij onthulde in 2018 dat hij aan terminale prostaatkanker leed, die was uitgezaaid naar zijn botten. Volgende week zou hij 72 zijn geworden.

Erik Voermans

Hurt studeerde aanvankelijk theologie, maar in 1972 besloot hij godsvrucht in te ruilen voor de wereld van de schone schijn met een theaterstudie aan de Juilliard School. Hij keek nooit meer om, zeker niet toen hij halverwege de jaren tachtig een Oscar kreeg voor zijn rol in The Kiss of the Spider Woman, geregisseerd door Héctor Babenco. Hurt speelde Luis Molina, die in een Braziliaanse gevangenis verliefd wordt op zijn celgenoot en de dood verkiest boven het verraden van zijn mede-gevangene die actief is in een revolutionaire groep.

Spider Woman maakte Hurt tot een van de bekendste Hollywoodacteurs van de jaren tachtig, hoewel hij naast zijn filmwerk nooit het werk in het theater verloochende. In diezelfde periode was hij op het toneel te zien in de Shakespearestukken Henry V, Richard III en A Midsummer Night’s Dream. In 1985 werd hij ook nog genomineerd voor een Tony Award voor zijn rol in David Rabe’s Hurlyburly, waarin B-acteurs de leegte in hun levens trachten te vullen met drank en drugs.

Voor Hurt was dit geen onbekend terrein. Toen hij voor de derde keer werd genomineerd voor een Oscar, ditmaal voor zijn rol als James Leeds, die in Children of a Lesser God spraakles geeft aan het dove meisje Sarah Norman, gespeeld door de dove actrice Marlee Matlin, die voor haar prestatie een Oscar kreeg. Tijdens de filmopnames hadden de twee een relatie, die op de klippen liep in een mist van drugsgebruik en geweld, waarvoor hij later uitgebreid excuses maakte. In haar autobiografie I’ll scream later liet Matlin weinig van Hurt heel.

Keuze voor film Dick Maas was tekenend

De derde achtereenvolgende nominatie kreeg Hurt in 1987 voor James L. Brooks’ film Broadcast News, waarin hij de niet al te snuggere journalist Tom Grunick speelt, die het uiteindelijk brengt tot anchorman op een nationale televisiezender. Daarna was het uit met de nominaties, al kreeg hij er in 2005 nog eentje voor zijn aandeel in David Cronenbergs thriller A History of Violence.

In 1999 dook Hurt op in Do Not Disturb, een thriller van de Nederlandse regisseur Dick Maas, waarin hij een Amerikaanse zakenman speelt die op bezoek is in Amsterdam en wiens dochtertje, dat niet kan praten, getuige is van een moord en vervolgens een film lang achterna wordt gezeten door de daders.

Hurts keuze voor Maas was verrassend, maar tekenend. “Ik kies heel voorzichtig wat ik doe,” zei hij in een interview met Bert Jansma. “Natuurlijk zijn er mensen die dan kritisch roepen van: ja, maar hij levert hier niet zijn beste werk. Weten zij veel? Hebben zij net zo lang nagedacht over wat ik doe als ik? Ik hoor liever om vier uur ’s ochtends de adem van een slapende baby, dan dat ik een twintig meter lange vlam uit de reet van Tom Cruise zie komen in een of ander vliegtuig.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden