Orkest en Gatti begraven strijdbijl

Het Concertgebouworkest en zijn voormalige chef-dirigent Daniele Gatti hebben na ruim een half jaar van besprekingen en overleg besloten de strijdbijl te begraven.

Daniele Gatti Beeld ANP
Daniele GattiBeeld ANP

'Het ongenoegen is opgelost', laat het orkest in een persbericht weten. Daarin staat ook dat er 'geen verdere mededelingen zullen worden gedaan'.

Gatti kreeg in augustus 2018 van het orkest te horen dat het niet met hem verder wilde als chef-dirigent, na meerdere meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij leden van het orkest.

Advocaten
Gatti ontkende en dreigde met advocaten. Het orkest moest op stel en sprong vervangers zoeken voor de concerten die hun nu voormalige chef zou dirigeren.

Tot een rechtszaak kwam het niet, ook niet nadat orkestdirecteur Jan Raes in januari in interviews met onder meer deze krant mededelingen over de zaak had gedaan waarin Gatti zich 'niet herkende' en uitspraken waarmee hij aangaf dat het ontslag misschien wel erg hals over kop in gang was gezet.

Wat ook verbazing wekte, was dat Raes in deze krant zei dat van schadeloosstelling, ontslagvergoeding of enige vorm van financiële compensatie aan het adres van Gatti geen sprake was. Na het aanwakkeren van het vuur van Gatti's ongenoegen volgde een Amsterdamse blusoperatie, die er nu na bijna vier maanden toe heeft geleid dat de Italiaanse dirigent eventueel bestaande financiële eisen intrekt en de blik, net als het orkest, louter nog op de toekomst wil richten.

Rome
Deze actie is stellig vergemakkelijkt door zijn aanstelling in Rome als chef van de opera daar. Gatti heeft kennelijk zijn knopen geteld. Het KCO laat weten Gatti erkentelijk te zijn 'voor zijn artistiek leiderschap van het orkest en de bijdrage die hij heeft geleverd aan de positie van het orkest in de wereld van de klassieke muziek'.

Als teken van waardering brengt het orkest nog dit jaar drie opnames met Gatti als dirigent uit: een dvd met Salome van Strauss en twee cd's met Mahlers Eerste symfonie en met Bruckners Negende. "We zijn erg blij dat die cd's uitkomen, al was het maar omdat daarmee blijkt dat Daniele Gatti niet uit onze geschiedenis is weggegumd," aldus een woordvoerder.

Het orkest wenst Gatti alle succes toe, 'zowel op persoonlijk als professioneel vlak'.

Lees ook: KCO-directeur: 'Het vertrouwen in Gatti smolt heel snel weg'

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden