Opzij: UvA-hoogleraar Van Dijck invloedrijkste vrouw 2016

José van Dijck is volgens tijdschrift Opzij de meest invloedrijke vrouw van 2016. Volgens het maandblad heeft ze zich ontpopt tot voorvechter van meer diversiteit, open luiken en samenwerking in de wetenschap.

ANP
José van Dijck. Beeld Frank Ruiter
José van Dijck.Beeld Frank Ruiter

Van Dijck is hoogleraar mediawetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Opzij maakte de jaarlijkse Top 100 van invloedrijkste vrouwen maandagavond bekend in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Volgens de jury is het een enorme stap om als eerste vrouw in een van oudsher mannenbolwerk als de KNAW president te zijn. "Het bereiken van die positie is een verdienste op zich, dat ze in haar functie zichtbaar is, de wetenschap dichter bij de burger heeft weten te brengen en een duidelijke visie heeft op de toekomst van het onderwijs en onderzoek, levert de punten op die haar tot de overall nummer een van dit jaar maken," aldus het juryrapport.

Tien categorieën
De 55-jarige Van Dijck vindt haar uitverkiezing fantastisch voor de sector. "Ik vertegenwoordig de wetenschappers in Nederland en voor hen vind ik het zo ongelooflijk verdiend. Er werken veel vrouwen in de wetenschap, maar tegelijkertijd zitten er nog te weinig vrouwen aan de top."

De Opzij Top 100 bestaat uit tien verschillende categorieën. Niet eerder kwamen vier vrouwen binnen op een nummer 1-positie: Khadija Arib (politiek), Petri Hofsté (toezichthouders), Francine Houben (ondernemers) en Susan Duinhoven (bedrijfsleven).

Ionica Smeets (37) is de jongste topvrouw op de lijst. José van Dijck neemt het stokje over van minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden