PlusFilm

Opzienbarend is Cat Stories allerminst

Maarten Moll
null Beeld -
Beeld -

Ze durft het bijna niet te zeggen, maar ze snapt katten niet, ze snapt niet waarom mensen, onder wie veel Nederlandse vrienden, deze dieren in huis willen. Zij komt uit een dorpje in Zuid-Spanje, waar veel dieren werden gehouden, maar nooit in huis. “Katten zijn geen mensen, katten kunnen niet praten.”

In Cat Stories onderzoekt filmmaker Carmen Cobos waarom miljoenen Nederlanders een kat als huisdier hebben, waarom ze emotioneel zo gehecht raken aan hun huisdier en hen soms behandelen als hun gelijken. “Dus besloot ik mezelf te verhuren als kattenoppas.”

We zien Cobos huizen betreden, katten toespreken en kattenbakken verschonen. Ze volgt ook Tito de dekkat (baasje van de gedekte ­Lucy: “Meteen een goede dekking! Zo!”), een pleegmoeder die voor kittens zorgt, en diverse baasjes. We zien haar bij een dierenarts en registreren hoe katten worden uitgezocht.

Voor wie zelf een kat heeft, of mensen kent met katten, is Cat Stories geen verrassing. Voor alle anderen ook niet, trouwens. Eerder is het een wat saaie invuloefening. De relevante vraag wanneer en waarom we met het domesticeren van de kat zijn begonnen wordt bijvoorbeeld niet gesteld.

We zien het redelijk infantiele toespreken van de kat alsof het een mens is, horen iemand uitleggen dat katten niet doen wat we ze vragen. We horen hoe katten troost bieden in moeilijke tijden, zien een man aandoenlijk over mevrouw Aagje vertellen terwijl ze hem de hand open krabt, en een ander met tranen in zijn ogen vertellen over zijn gestorven kat. “Mañana heeft geen moment geleden, voor mij is dat het belangrijkste.”

Naar aanleiding van dat verhaal, ­tegen het einde van de film, zegt ­Cobos dat ze daar echt door geraakt wordt. Het is voor haar een transformatie. Niet dat ze meteen een kat gaat nemen, maar ze heeft de gevoelens die mensen voor katten hebben zelf gevoeld. De liefde voor de kat is met haar gedeeld.

Onderzoek geslaagd, maar opzienbarend is Cat stories allerminst.

Cat stories

Regie Carmen Cobos

Te zien in Cinecenter, Filmhallen, Het Ketelhuis, De Uitkijk

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden