Oproep: ‘Vraag geen geld terug voor afgelaste voorstellingen, doneer aan de makers’

Is de voorstelling of het concert waar je naartoe zou gaan afgelast vanwege het coronavirus? Vraag het geld voor de kaartjes niet terug, maar doneer het aan de culturele sector. Die oproep doet creatief producent Nicolette Aschermann. Haar bericht werd al duizenden keren gedeeld.

Anne Wijn
null Beeld AFP
Beeld AFP

‘Als je voorstelling of concert is afgelast vanwege corona, overweeg dan (als je het kunt missen) je kaartjes te doneren aan het gezelschap of het culturele huis,’ schrijft Aschermann in een bericht op Facebook.

Als consumenten willen, kunnen ze hun geld terugvragen bij de organisator. “Maar dat is een ramp voor theatermakers en cultuurhuizen,” legt Aschermann uit. “Zij verliezen in een klap een heleboel inkomsten.”

Paniek

Aschermann kent door haar werk in de theaterwereld veel makers, regisseurs en vormgevers. “Veel van hen zijn zzp’er. Ik hoor om me heen dat er veel paniek is. Als theatermaker of -gezelschap kun je op twee manieren een deal sluiten met een cultuurhuis. Het huis kan jouw voorstelling afkopen voor een vast bedrag, ongeacht de kaartverkoop. Dan loopt het cultuurhuis het grootste risico. Of je spreekt af dat beide partijen een deel van de opbrengsten van de kaartverkoop krijgen. Dan lopen zowel het cultuurhuis als de makers risico. Voor beide partijen staan dus momenteel hun inkomsten op het spel.”

Verschillende culturele organisaties en een aantal politieke partijen willen een noodfonds om de sector uit de wind te houden nu vanwege het coronavirus overal voorstellingen worden afgelast. Ook hebben een aantal verenigingen uit de sector tezamen een Crisisteam Podiumkunsten opgezet. Het team gaat zich buigen over een oplossing voor de financiële schade die theaters, concertzalen en makers lopen door het coronavirus.

Maar dat alles is volgens Aschermann op de korte termijn niet voldoende. “Geld van een noodfonds is waarschijnlijk pas over een tijd beschikbaar. Terwijl kunstenaars ondertussen gewoon hun huur moeten betalen.”

Hoopgevend

Er lijkt animo voor het idee van Aschermann. Haar bericht is door duizenden Nederlanders gedeeld, onder wie actrices als Anna Drijver en Marjolijn van Heemstra en kunstenaar Tinkebell. “Het is heel hoopgevend dat er draagvlak voor lijkt te zijn.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden