Oproep kunstwereld: Haal Beatrix Ruf terug naar Stedelijk

Een groep met grote namen uit de kunstwereld heeft zaterdag zijn onvrede met de situatie in het Amsterdamse Stedelijk Museum naar buiten gebracht via een ongebruikelijke actie.

Jan Pieter Ekker
Beatrix Ruf Beeld anp
Beatrix RufBeeld anp

In een paginagrote oproep in Het Parool van zaterdag wordt gevraagd Beatrix Ruf terug te laten keren op haar post.

De oproep is ondertekend door Nederlandse en internationale kunstenaars, museummedewerkers, galeriehouders, kunsthistorici, curatoren, architecten en belangrijke private sponsors.

Onder de ondertekenaars zijn gerespecteerde kunstenaars zoals Richard Serra, Michael Raedecker, Philip Glass, Laurie Anderson en Marina Abramovic.

Ook de museumdirecteuren Bart Rutten (Centraal Museum) en Jacqueline Grandjean (Oude Kerk) hebben zich solidair verklaard, net als de private sponsors van het Stedelijk Max Vorst, Hans Lensvelt, Natascha Jacobs Linssen, Rob Scheller en Suus Dikkers.

De Duitse Ruf (57), die in 2014 Ann Goldstein opvolgde, stapte 18 oktober 2017 op na aanhoudende kritiek op haar nevenfuncties. De directeur was daarom niet aanwezig bij de presentatie van de door haar geïnitieerde, spraakmakende nieuwe inrichting van het museum.

Jan Willem Sieburgh is momenteel directeur ad interim van het Stedelijk Museum, dat in afwachting is van meerdere onderzoeken naar de gang van zaken rond Rufs vertrek.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Verder lezen

Het opstappen van Beatrix Ruf als directeur van het Stedelijk Museum in oktober vorig jaar maakte nogal wat los in de internationale kunstwereld.

Toen Ruf vertrok bij het Stedelijk Museum, bleef de raad van toezicht buiten schot. Wat wordt van toezichthouders verwacht? En hoort de gemeente Amsterdam niet in die raad van toezicht te zitten?

De 'rehang' van het Stedelijk had meer voeten in de aarde dan was voorzien. De nieuwe presentatie lijkt zich te ­richten op instagrammende millennials. Dit is de nieuwe, onorthodoxe presentatie van het Stedelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden