Han Lips kijkt tv

Opperballonnenbaas Wesley had wel iets weg van Jan Vayne

Han Lips schrijft elke dag over wat hij ziet op tv. Vandaag: RTL onderzoekt in Blow Up wie zich de beste ballonkunstenaar van Nederland mag noemen.

Han Lips
Finalisten Wallie, Denise en Frans streden om de titel van beste ballonkunstenaar van Nederland in RTL4-programma Blow Up. Beeld RTL
Finalisten Wallie, Denise en Frans streden om de titel van beste ballonkunstenaar van Nederland in RTL4-programma Blow Up.Beeld RTL

Ook een beroepskijker mist meer dan hij ziet, en zo was het Lips ontgaan dat op tv al zes weken lang strijd wordt geleverd om wie zich de beste ballonkunstenaar van Nederland mag noemen. Pas bij de finale haakte hij aan bij Blow Up, te laat om gegrepen te worden door de wondere wereld van de ballonkunst.

In een Star Trek-achtig decor kondigde Martijn Krabbé aan dat de finalisten de ‘moeder aller ballonvouwopdrachten’ voorgeschoteld kregen, waarvoor ze maar liefst 24 uur de tijd kregen. Bezorgd pakte Lips de televisiegids erbij en zag dat het ook voor de kijker een lange zit zou gaan worden. Anderhalf uur had RTL ervoor uitgetrokken, poeh.

Finalisten Wallie, Denise en Frans gingen gretig aan de slag. Ze werden ondersteund door de ‘ballonnenbrigade’: mensen die hun hand evenmin omdraaien voor een ballondier meer of minder. Chantal Janzen gaf intussen commentaar, dat het midden hield tussen lichte ironie en bijtende spot.

De creaties waren niet minder dan spectaculair: denk aan een bloemencorso in de Bollenstreek, maar dan dus met ballonnen. Indrukwekkend, maar alle drie de deelnemers bleken in het dagelijks leven ook professioneel ballonvouwer te zijn. Bovendien, en daar toonde zich de zwakte van het format, werd het Lips niet duidelijk hoe moeilijk of makkelijk het maken van een ijsbeer van ballonnen precies is. Een taart bakken, iets van Lego bouwen, honderdduizend dominosteentjes achter elkaar neerzetten, ja, daar kun je je nog een voorstelling bij maken, maar 24 uur lang ballonnen vouwen? Schiet Lips maar lek.

Uiteindelijk, na negentig lange minuten, besloot een jury, bestaande uit afgevallen deelnemers, een schoolklas en opperballonnenbaas Guido, die ergens iets weg had van Jan Vayne, dat Denise de winnaar was. Lips gunde het haar van harte, maar ziet niet per se uit naar een nieuw seizoen.

Reageren? hanlips@parool.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden