Ophef over thema Boekenweek: 'De moeder, de vrouw, pffft'

Er is commotie ontstaan over de keuze voor Murat Isik als schrijver van het Boekenweekessay in combinatie met het gekozen thema.

null Beeld anp
Beeld anp

De laatste winnaar van de Libris Literatuur Prijs schrijft het Boekenweekessay. Een Amsterdammer met Turkse roots, bovendien. Je zou zeggen: fantastische kandidaat.

Maar toch is er ophef ontstaan over de keuze voor Murat Isik. Het thema van de Boekenweek is namelijk 'De moeder de vrouw' - een onderwerp dat nu door twee mannelijke schrijvers onder handen wordt genomen.

Volkskrantcolumnist Sylvia Witteman schrijft op Twitter: 'Niets ten nadele van Murat Isik, maar is het niet een beetje raar dat een boekenweekessay met het thema 'de moeder, de vrouw' door een mán wordt geschreven? Ik ken nogal wat vrouwen die ik hier graag over zou lezen...'

En cabaretier Claudia de Breij: 'Nee stel je voor dat we vrouwen in welke andere rol dan ook zouden huldigen, CPNB. De moeder, de vrouw. Pffft.'

Jaren vijftig
Ze krijgen bijval, #ophef dus, met als strekking: met twee mannen die over 'de moeder de vrouw' schrijven keert de CPNB terug naar de jaren vijftig. Jan Siebelink, dat was al eerder bekend, schrijft het boekenweekgeschenk.

De CPNB, organisator van de Boekenweek, reageert: 'In het werk van onze Boekenweekessayist Murat Isik is de rol van de moeder de vrouw juist een leidende en bevrijdende. Nergens zeggen wij dat een vrouw niet compleet is als zij geen moeder is. Dat zouden we ook nooit doen.'

Bij de CPNB, benadrukt de organisatie, werken veel vrouwen, onder wie vijf in de top van het bedrijf, en in september komt er een vrouwelijke directeur. 'Het thema is dan ook eerst en vooral een ode aan alle moeders, alle vrouwen.'

Feministische
Isik zelf begrijpt heel goed waarom hij voor dit thema is benaderd. Hij zegt zaterdag in Het Parool: "In mijn boeken speelt de moeder een belangrijke rol. Waar de vader ontspoort, houdt de moeder de boel bij elkaar."

Hoewel de keuze voor Isik misschien niet de meest feministische is, is hij wel opvallend: voor de vorige boekenweekessayschrijver met een migratieachtergrond moeten we namelijk terug naar 2001.

Toen was het de in Marokko geboren Hafid Bouazza met Een beer in bontjas. Met het thema 'Het land van herkomst, schrijven tussen twee culturen' kon de CPNB destijds nauwelijks om een allochtone schrijver heen.

Het boekenweekgeschenk is dit jaar (Griet op de Beeck) en twee jaar geleden (Esther Gerritsen) nog door een vrouw geschreven. Het het essay werd in 2017 geschreven door Connie Palmen en in 2013 door Nelleke Noordervliet.

Boekenweekessayist Murat Isik. Beeld anp
Boekenweekessayist Murat Isik.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden