Ophef ligt bij VPRO altijd op de loer

Het was een bijzonder tv-seizoen voor de VPRO, zo benadrukte de seizoenspresentatie maandag. Succesvol, met regen aan tv-prijzen waaronder de Zilveren Nipkowschrijf voor Zondag met Lubach, maar de omroep lag ook onder vuur.

Joep School
VPRO-leden lieten van zich horen toen de omroep activist Dyab Abou Jahjah uitnodigde voor Zomergasten Beeld VPRO
VPRO-leden lieten van zich horen toen de omroep activist Dyab Abou Jahjah uitnodigde voor ZomergastenBeeld VPRO

Bij Hokjesman Michael Schaap, die de VPRO-leiding fatsoensrakkers noemde, maar zeker ook bij de leden die zich lieten horen toen de omroep activist Dyab Abou Jahjah uitnodigde voor de eerste aflevering van Zomergasten.

"Het was duidelijk te zien dat een tegengeluid niet door iedereen gewenst is. Ik betreur dat er zo veel mensen gegriefd waren, maar ben blij dat we hebben doorgezet. Thomas (Erdbrink, Zomergastenpresentator, red.) vond de juiste toon," zei Lennart van der Meulen, algemeen directeur van de VPRO daarover.

Migratie
De leus: met elkaar de strijd aan tegen de geestvernauwing. Dat doet de VPRO onder anderen met De Trek, waarin journalist Bram Vermeulen mensensmokkelaars in Afrika volgt. "Migratie was het onderwerp van alle talkshows, dit jaar. Maar die discussies gingen over ónze angsten en ónze gastvrijheid, maar nauwelijks werd er gesproken mét de migranten."

Verder is er weinig nieuws: in de dramahoek springen De Maatschap (gebaseerd op de familie Moszkowicz en vanaf begin 2017 op NPO2) en Riphagen, met onder anderen Sigrid ten Napel en Jeroen van Koningsbrugge in de cast (vanaf januari op NPO3), in het oog.

Europese reisserie
Made in Europe, een van de grootste VPRO-projecten van het nieuwe seizoen, ligt in handen van schrijver Dimitri Verhulst. Het plan voor de Europese reisserie, naar het boek van Pieter Steinz, lag al drie jaar op de plank bij de VPRO in zoektocht naar de juiste vorm. Die is gevonden.

Ook interessant: de documentaire waarvoor Frans Timmermans een lange periode werd gevolgd door Dirk Jan Roeleven en de 2Doc: Wit is ook een kleur van maakster Sunny Bergman, over boosheid van witte mensen als het over racisme gaat.

Nieuwe ophef ligt om de hoek.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden