PlusInterview

Operaregisseur maakt podcast over roman Eva

Operaregisseur Sjaron Minailo heeft een podcastserie gemaakt op basis van Carry van Bruggens roman Eva.

Erik Voermans
null Beeld Gemma Plum
Beeld Gemma Plum

Hoe bent u op dit idee gekomen?

“Ik heb als operaregisseur altijd met zangers gewerkt, maar ik merkte dat acteurs een andere energie hebben als het om gesproken woord gaat. In de jaren negentig had ik kennis­gemaakt met een opera voor acteurs van Giorgio Battistelli, The Cenci. Ik vond dat zo inspirerend dat ik zelf ook met dat idee ben gaan spelen. In 2016 nam ik deel aan een uitwisselingsprogramma in Rio de Janeiro en daar kon ik voor het eerst concreet experimenteren met de combinatie muziek en gesproken tekst. Vorig jaar heb ik in Letland een stuk gemaakt voor een actrice en een barokorkest. Die kennis en ervaring heb ik gebruikt in de serie podcasts die we nu maken op basis van het boek Eva van Carry van Bruggen. Ik noem het een gesproken opera.”

Hoe kwam u op Carry van Bruggen?

“In Brazilië ontdekte ik een modernistische schrijfster waar ik weg van was, maar terug in Nederland zei iemand dat er een Nederlandse pendant bestond, namelijk Carry van Bruggen. Ik heb vervolgens haar Eva gelezen en dat was een mind-blowing ervaring. Ze staat in de traditie van Woolf, ze zoekt emotie meer in de vorm van de tekst dan in naturalisme. Zinstructuur, tempo, ritmiek, kleuren van de woorden zijn eigenlijk belangrijker dan de semantische informatie. Dat was supergeschikt voor een muziektheatervoorstelling. Ik legde het idee op de plank, maar door corona kon ik ermee aan de slag, want vorig jaar zag ik vier internationale projecten wegvallen.”

Wat is de vorm van de podcasts?

“Er zijn acht delen, evenveel als het aantal hoofdstukken in Eva. In elke aflevering leest een vrouwelijke actrice of zangeres een tekst voor, gebaseerd op Carry van Bruggens boek, waarbij ook steeds muziek zal klinken, bij elkaar gezocht en gecomponeerd door Annelies van Parys en gespeeld door het Ragazze Kwartet. De overkoepelende structuur wordt bepaald door de strijkkwartetklank. Annelies heeft componisten uit de vroege twintigste eeuw gezocht die strijkkwartetten hebben geschreven, want alle muziek wordt gespeeld door het Ragazze Kwartet. Het gaat onder anderen om Daniël Belinfante, Nico Richter, Pavel Haas, Henriëtte Bosmans en Annelies zelf. Het project ontstaat grotendeels tijdens de montage. Ik heb Annelies gevraagd muzikale modules te zoeken, zodat we met leidmotieven en met vrije modules kunnen werken, die makkelijk zijn in te passen. Dat gaf ons flexibiliteit.”

Waar gaat Eva over?

“Het is de zoektocht van een vrouw tussen 18 en 40. Ze zoekt naar haar identiteit. ‘Mens’ en ‘vrouw’ zijn daarbij slechts woorden. Ze slingert voortdurend heen en weer tussen ideeën en trekt alles in twijfel. Dat is haar levensfilosofie. Het is autobiografisch, maar tegelijkertijd universeel. Eva gaat uiteindelijk over onszelf en is voor iedereen relevant. Het is geen makkelijk boek, maar wel heel prachtig.”

Vanaf maandag elke week een aflevering van de podcast Eva, m.m.v. Claron McFadden, Helen Kamperveen, Leny Breederveld, Mira Helmer e.a.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden