NIeuws

Openbaar Ministerie gaat Ali B en Jeroen Rietbergen vervolgen voor zedendelicten

Het Openbaar Ministerie gaat Jeroen Rietbergen en Ali B vervolgen voor verkrachting of aanranding in de zedenzaak rond talentenshow The Voice of Holland. Voor Rietbergen gaat het om de aangifte van verkrachting die ex-deelneemster Nienke Wijnhoven deed tegen hem. Bij Ali B gaat het om twee gevallen van verkrachting en één van aanranding.

Victor Schildkamp en Raymond Boere
 Ali B tijdens de eerste liveshow van het tiende seizoenThe voice of Holland. Beeld Brunopress
Ali B tijdens de eerste liveshow van het tiende seizoenThe voice of Holland.Beeld Brunopress

Marco Borsato wordt voor een Voice-gerelateerde aangifte niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie (OM) seponeert die zaak omdat de verklaring van het slachtoffer in zijn zaak niet ondersteund wordt door een tweede bewijsmiddel.

Borsato wil niet inhoudelijk reageren op het nieuws, laat zijn advocaat Geert-Jan Knoops weten aan ANP. ‘Maar het spreekt voor zich dat hij met instemming heeft kennisgenomen van het besluit en het daar verder bij wil laten.’

Er loopt nog wel een andere zaak tegen Borsato, daarover is nog geen beslissing genomen. De zaak is niet gerelateerd aan The Voice en betreft de aangifte van een 22-jarige vrouw vanwege ‘onzedelijke betastingen’. Borsato heeft hierin een tegenaangifte gedaan. Advocaat Knoops laat weten de onderzoeken in deze kwestie af te wachten.

Meerdere aangiften

Justitie startte eind april vorig jaar een strafonderzoek tegen vier verdachten van zedenfeiten rondom talentenjacht The Voice of Holland. De zaken kwamen aan het licht tijdens een uitzending in januari 2022 van het YouTubeprogramma Boos van Tim Hofman over grensoverschrijdend gedrag rondom de talentenshow.

Vier mannen kwamen onder vuur te liggen: ex-juryleden Ali B en Marco Borsato, bandleider Jeroen Rietbergen en regisseur Martijn N. Er kwamen minstens zes aangiften binnen, onder meer van verkrachting en aanranding. Niet alle aangiften zijn Voice-gerelateerd, maar de meeste kwamen wel aan het licht door de ophef over de talentenshow.

‘Gevoel van erkenning’

Al eerder werd bekend dat Martijn N. niet wordt vervolgd, ondanks twee aangiften, wegens gebrek aan bewijs. Maar de zaken tegen Ali B, Rietbergen en Borsato bleven in onderzoek. Het opvallendste slachtoffer in de hele zaak is ex-deelneemster Nienke Wijnhoven die als een van de weinige aangevers verder naar voren stapte en haar verhaal deed. Zij deed aangifte van verkrachting tegen Jeroen Rietbergen.

Nienke Wijnhoven laat via haar advocaat Sébas Diekstra weten dat ze eindelijk het gevoel heeft dat zij erkenning krijgt voor wat haar is overkomen. Wijnhoven hoopt dat anderen zich hierdoor gesterkt voelen om alsnog naar voren te treden. Zij wil tegen andere slachtoffers zeggen: ‘Het ligt niet aan jou en je bent niet alleen.’

Mediation gesprekken Ali B.

Tegen Ali B. werden drie aangiften gedaan van verkrachting en een van aanranding. Eén geval van verkrachting wordt geseponeerd omdat daar geen strafbare feiten zijn geconstateerd. Ali B wordt dus wel vervolgd voor drie andere feiten. De verdenking heeft betrekking op feiten die gepleegd zouden zijn in 2014 en 2018 in Heiloo, Amsterdam en in het buitenland. Een van die drie feiten is gerelateerd aan The Voice.

“Dat het OM niet tot een algeheel sepot is gekomen, verbaast mij enorm en lijkt te zijn ingegeven door druk van de publieke opinie,” laat Ali B. in een reactie weten. Volgens de artiest lopen er inmiddels mediation gesprekken met de vrouwen die aangifte hebben gedaan. Hij noemt deze gesprekken ‘zeer waardevol’. “We hebben het OM verzocht deze gesprekken af te wachten. Dat ze daar niet voor hebben gekozen is onbegrijpelijk, zeker nu deze binnen afzienbare tijd zouden worden afgerond.”

‘Ik heb hard aan mezelf gewerkt’

Jeroen Rietbergen gaf als enige van de verdachten toe zich grensoverschrijdend te hebben gedragen, maar ontkent dat hij strafbare feiten heeft gepleegd. Zijn partner Linda de Mol zette hem wel meteen aan de kant, maar inmiddels doen verhalen de ronde dat het stel weer bij elkaar zou zijn.

Rietbergen zegt geschokt te zijn door het nieuws. ‘Ik heb direct toegegeven me schuldig te hebben gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag, daarvoor oprechte spijt betuigd, alle consequenties genomen en het afgelopen jaar hard aan mezelf gewerkt,’ meldt Rietbergen onder andere in een verklaring. ‘Dat het OM besloten heeft mij toch te vervolgen terwijl er diverse zaken in het onderzoek naar boven zijn gekomen waaruit blijkt dat van dwang geen sprake is geweest, is een hele zware klap en vind ik onbegrijpelijk.’

Ook Peter Plasman, de advocaat van Rietbergen, vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat zijn cliënt door het OM wordt vervolgd. Naar de beweegredenen van het OM kan volgens hem ‘slechts worden gegist’. ‘Maar de verdediging kan zich niet aan de indruk onttrekken dat daarbij de media-aandacht een belangrijke factor is geweest.’

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden