PlusDansrecensie

Op het kruispunt van hiphop en hedendaagse dans vinden we de zwaartekracht

null Beeld Sjoerd Derine
Beeld Sjoerd Derine

Chasing the [blank] combineert breakdance met moderne dans in ‘een zoektocht naar de essentie van ons bestaan’. Die weet de voorstelling echter niet te ontrafelen.

Fritz de Jong

Het lijkt een trend: makers die afkomstig zijn uit de hiphopwereld gaan op zoek naar introspectie. Misschien komt het door het ouder worden van de eerste generaties b-boys, wellicht was de coronacrisis een katalysator. Wat de reden ook zij: de gebruikelijke bravoure van de hiphopper werd het afgelopen jaar regelmatig ingeruild voor verstilling, zelfonderzoek en een vleug spiritualiteit. Net als Gil Gomes Leal (Ayahuasca), The Ruggeds (State Shift) en Ruben Chi (Sun) wil ook voormalig straatdanser Zino Schat een diepere laag aanboren in zijn choreografie Chasing the [blank].

Schat deelt het podium met collegabreaker Conni Trommlitz en de in de contemporaire dans geschoolde Noemi Calzavara en Barbara Minacori. Het viertal beweegt zich in een minimalistisch decor dat voornamelijk bestaat uit een schuin opgehangen en af en toe van oriëntatie veranderend kralengordijn. Op een spiegelende dansvloer zoeken Schat en de zijnen naar de overeenkomsten tussen de twee danstradities. Wat ze vinden op het kruispunt: de zwaartekracht. Zowel breakdancers als beoefenaars van moderne dans bewegen graag naar de grond.

In de studio leverde de wisselwerking tussen hiphopmannen en contemporary-vrouwen een aardige reeks bewegingsfrasen en danssequenties op. Tijdens dat productieproces hebben de makers wellicht steun en inspiratie geput uit de teksten die in het publiciteitsmateriaal zijn beland. Zoals: “Chasing the [blank] is een zoektocht naar de essentie van ons bestaan; waar zoeken we naar? Is dat rijkdom, geluk of veiligheid?”

De noodzakelijke vertaalslag van repetitielokaal naar toneel is echter niet heel bevredigend gemaakt. Daardoor kijk je naar een serie meer, maar ook minder geslaagde sequenties die een pakkende spanningsboog ontberen.

Dat de voorstelling de reeds genoemde ‘essentie van ons bestaan’ niet weet te ontrafelen, zullen we de makers dan weer niet te hard aanrekenen. Meerdere filosofen beten daarop hun tanden stuk.

Chasing the [blank]

Door Fractal Collective
Choreografie Zino Schat
Gezien 12/5, Leiden
Te zien 7/6, Bellevue, 24/6 Bijlmer Parktheater

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden