PlusPS

Op de set van de tv-serie over Hendrik Groen: 'Er moest een lange lijn in'

Het succes van de Hendrik Groendagboeken kan niet op. PS  liep mee op de set van de nieuwe tv-serie, die vanaf oktober te zien is bij Omroep Max.

Joep School
Olga Zuiderhoek vertolkt de rol van Eefje, op wie Hendrik (Kees Hulst) een oogje heeft Beeld Elmer van der Marel
Olga Zuiderhoek vertolkt de rol van Eefje, op wie Hendrik (Kees Hulst) een oogje heeftBeeld Elmer van der Marel

Ze zijn er allemaal: Evert, Eefje, Graeme, Grietje, Edward en natuurlijk Hendrik. Gezellig keuvelend aan een tafel in een verzorgingshuis, een glaasje binnen handbereik, de blokjes kaas op tafel. Net echt. Tot regisseur Tim Oliehoek roept: "Oké, we zijn gestopt."

De Oud-maar-niet-doodclub, Omanido voor de echte liefhebber, uit het dagboek van Hendrik Groen bestaat niet langer alleen op papier. De afgelopen maanden waren de opnames van een tv-serie die in oktober wordt uitgezonden bij Omroep Max.

Het kon ook bijna niet anders na het ongekende succes van het boek Pogingen Iets Van Het Leven Te Maken: ruim 250.000 exemplaren gingen over de toonbank, het boek won de NS Publieksprijs 2016 en staat inmiddels al 118 ­weken aaneengesloten in de Bestseller 60.

Wonderlijk verhaal
"Ja, dit hadden we ook niet verwacht toen we in juni 2014 drieduizend exemplaren van het boek lieten drukken," zegt Maaike le ­Noble, uitgeefdirecteur van Meulenhoff Boekerij, ­droogjes.

Nog even kort het wonderlijke verhaal van Hendrik Groen: al voor het verschijnen van Pogingen Iets Van Het Leven Te Maken staat er een e-mailwisseling met ­Hendrik Groen in Het Parool.

Naar aanleiding van Groens blog op Torpedomagazine.nl, waarin hij op droogkomische wijze het soms tragische leven in een bejaardenhuis in Noord beschrijft, wil oud-redacteur Paul Arnoldussen graag een afspraak maken voor een gesprek.

Het komt niet tot een ontmoeting, maar het krantenartikel wekt de aandacht van Meulenhoff, dat Groen benadert voor een boek.

Geen publiciteit
Le Noble: "Uiteindelijk is bij het boek van Hendrik Groen niks gegaan zoals het normaal gaat. Het was meteen duidelijk dat de auteur van de dagboeken niet in de publiciteit wilde treden. Dat respecteren we natuurlijk, maar daardoor is het moeilijk om publiciteit te genereren. We wilden het even aankijken, maar binnen no time werd het boek een hit en kwam er interesse vanuit het buitenland."

Een vervolg kon niet uitblijven en kwam snel: ­Zolang er leven is. Van het eerste boek, dat inmiddels in 37 landen is verkocht, komt een toneelstuk en een tv-serie. Productiehuis Blazhoffski, dat uiteindelijk de rechten wist te ­bemachtigen, was er vroeg bij.

"Dat was eigenlijk nog vóórdat het boek het enorme succes werd dat het nu is," zegt Le Noble. "Ze begrepen waar het boek over gaat - méér dan een enkel bejaardenhuis in Noord - en wilden met eerbied omgaan met het boek. Dat vonden wij, en de auteur ook, belangrijk. Het eindresultaat ligt buiten onze handen, wij zijn ook heel benieuwd."

Niet geheimzinnig
Goed, die 'auteur' dan. Meulenhoff mag zijn naam dan nog steeds niet noemen, maar eigenlijk hoeven we er niet geheimzinnig over te doen. Na een zoektocht naar de naam van de schrijver achter het pseudoniem van Hendrik Groen kwamen NRC en de Volkskrant vorig jaar uit bij de 62-jarige Peter de Smet, een tot dan toe onbekende ­bibliothecaris uit Noord.

Dan de serie. Kees Hulst is de vertolker van Hendrik Groen, en dus te zien in vrijwel elke scène. André van Duin kruipt in de rol van beste vriend Evert - niet vies van een borrel en nooit te beroerd een geintje uit te halen om een ander van zijn à propos te brengen.

Olga Zuiderhoek speelt Eefje, de dame die aantoont dat een hart ook na je tachtigste nog sneller voor iemand kan gaan kloppen. En Rosa Reuten werd gecast als directrice Stelwagen, die graag zorgt dat de bewoners van haar bejaardenhuis in de pas ­lopen en vooral niet te veel eigen initiatief tonen waardoor ze het dagelijkse avondprakkie missen.

Belangrijk boek
Tijdens een bezoekje op de set tijdens een van de draaidagen zegt Van Duin: "Ik had het boek al gelezen toen ik hoorde over de plannen voor een serie. Zoals het beschreven is, is het een geestig maar ook heel mooi gebeuren. Mensen die het hebben gelezen, zeggen vaak dat ze hard gelachen hebben, maar af en toe ook een traan hebben gelaten. Dat vind ik altijd wel een mooie balans."

Hij kijkt rond in het verzorgingshuis in Overveen, waar een groot deel van de serie gedraaid is. "Maar ik ben nog niet helemaal klaar om zelf in zo'n bejaardenhuis te gaan wonen."

André van Duin (l) als goede vriend Evert Beeld Elmer van der Marel
André van Duin (l) als goede vriend EvertBeeld Elmer van der Marel

Regisseur Tim Oliehoek was ook onder de indruk van het boek. "Ik werd gevraagd en ben toen eerst het boek eens gaan lezen. Het blijkt een heel belangrijk boek te zijn. ­Zeker ook voor jonge mensen; het schetst een confronterend actueel beeld van het dagelijks leven van veel ouderen. Wat helpt: het boek is gewoon heel erg grappig."

Fragmentarisch
Martin van Waardenberg turnde het boek om tot een ­scenario voor een tv-serie. Samen met producent Anton Smit, regisseur Tim Oliehoek en ook Peter de Smet werd er daarna geschaafd aan het script. De Smet is nog steeds niet dol op publiciteit: toen Oliehoek tijdens de schrijfsessies een selfie wilde nemen, dook hij snel weg achter een boek.

"Het omschrijven van een dagboek naar een serie is makkelijker gezegd dan gedaan," zegt Oliehoek. "Het boek is heel fragmentarisch. Dat is logisch voor een dagboek, maar dodelijk voor een serie, het wordt snel heel saai. Er moest een lange lijn in."

Hendrik Groen moet de kijker straks bij de hand nemen door het voortkabbelende leventje in het verzorgingshuis.

"Een interessante vorm. Je ziet de momenten waarop hij in zijn dagboek schrijft en terugblikt op gebeurtenissen van de dag. We gebruiken ook de Hendrik Groenlens, daarbij zien we alles vanuit zijn perspectief. De beelden worden dan ondersteund door de voice-over van Kees. Dat is tegenstrijdig met wat je op de Filmacademie leert; dat je de voice-over zo veel mogelijk dient te vermijden. Maar dit is de vorm, het móet op deze manier. Bij het ­monteren moet blijken of het niet te corny wordt."

Behoorlijk trouw
Verder is de serie behoorlijk trouw aan het boek. Door de start van de Omanido-club en alle ondeugende escapades bloeit Hendrik langzaam maar zeker weer op. Eefje komt in zijn leven, het motortje begint weer te lopen. De in het begin wat bange en nederige Hendrik durft zowaar af en toe voor zichzelf op te komen.

Hulst, tijdens de lunchpauze: "Ja, ik zit dus in elke scène. Ik maak belachelijke dagen: ik ben als eerste op de set en ik ga als laatste weg. Ik heb nauwelijks tijd om te piesen en te poepen. En dan komt er ook nog een vervelende meneer van Het Parool mijn lunchtijd inpikken." Een glimlach. "Je kan beter dit doen dan voortdurend uren te moeten wachten, hoor."

Aan het einde van de draaiperiode is regisseur Oliehoek tevreden over de chemie tussen de acteurs. "Er zitten veel lieve scènes in tussen Hendrik en Evert, waarbij André ­telkens - al dan niet gescript - de juiste woorden vindt als zijn vriend het moeilijk heeft. André kan dat heel klein spelen, daar hebben we ook wel naar gezocht. De rol van Evert is hem op het lijf geschreven, denk ik. Hij kan hier en daar ook op zoek naar de lach, maar het hoedje en het brilletje laten we achterwege. Dat is te bekend."

Belofte
De casting werd samen met Hulst gedaan, om te kijken hoe hij op nieuwe karakters reageerde. "Olga kwam voorbij en ik zag meteen wat dat met Kees deed. Dat is uiteindelijk belangrijker dan of ze er precies uitziet zoals ik Eefje in ­gedachte had."

Als de serie een succes wordt, ligt er een tweede boek klaar om verfilmd te worden, maar zo ver wil nog niemand vooruit lopen. En hoe gaat het eigenlijk met die belofte van Hendrik Groen in Zolang Er Leven Is?

Groen eindigt zijn dagboek met het voornemen een roman te gaan schrijven. Dat boek komt er, zegt Le Noble van ­uitgeverij Meulenhoff. "We hopen dat het in de loop van volgend jaar verschijnt. Er is nog wel een tijdje leven voor Hendrik Groen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden