PlusSerierecensie

Oom Frank heeft een geheim, maar is dat nog wel nodig?

In Alan Balls semi-autobiografische Uncle Frank krijgt Frank een telefoontje: zijn vader is gestorven. Hij moet naar South Carolina om afscheid te nemen. Moet hij zijn geaardheid nog wel geheimhouden nu zijn strenge vader is overleden?

Andre Nientied
Oom Frank gaat op roadtrip nadat zijn strenge vader overlijdt.  
 Beeld TMDB
Oom Frank gaat op roadtrip nadat zijn strenge vader overlijdt.Beeld TMDB

Scriptschrijver en regisseur Alan Ball (1957) heeft nooit een geheim gemaakt van zijn geaardheid, terwijl dat in conservatief Hollywood lang geen vanzelfsprekendheid is. Zijn scripts zitten vol met personages die, al dan niet openlijk, homoseksueel zijn. In het met Oscars overladen American Beauty (1999) speelde Chris Cooper een homohatende huisvader die uiteindelijk zelf homo blijkt te zijn. In de serie Six Feet Under (2001-2005) worstelde de door Michael C. Hall gespeelde begrafenisondernemer ook al met zijn gevoelens voor mannen. En in Balls uitbundige horrorserie True Blood doken regelmatig vampiers en weerwolven op die niet kieskeurig waren wat betreft mannen of vrouwen.

Geen blik waardig

In Balls nieuwe film, Uncle Frank, houdt het titelpersonage zijn seksuele voorkeur geheim voor zijn familie. De film speelt zich af rond 1970 en wordt verteld vanuit het perspectief van Franks nichtje Beth. Ze is idolaat van haar oom, die haar als enige van de familie stimuleert veel te lezen en goed te leren.

Beth groeit op in Creekville, South Carolina, een bekrompen gehucht waar Frank vandaan is gevlucht om een nieuw leven op te bouwen in New York. Waarom hij Creekville is ontvlucht, wordt aan het begin van Uncle Frank duidelijk tijdens het verjaardagsfeest van Franks vader, een barse man die Frank geen blik waardig keurt.

Vier jaar later verhuist Beth zelf naar New York om literatuur te studeren. Als ze met haar ouders bij Frank gaat eten, wordt het diner verzorgd door een vrouw die Frank zijn echtgenote noemt. Pas wanneer Beth onaangekondigd op een feestje van Frank verschijnt, ontdekt ze zijn geheim: hij woont al jaren samen met een man, Wally, die gevlucht is uit Saoedi-Arabië.

Wanneer Frank, Beth en Wally de dag na het feest gezamenlijk van een ontbijt genieten, krijgt Frank een telefoontje: zijn vader is gestorven. Frank moet naar South Carolina om afscheid te nemen. Beth gaat mee op deze roadtrip; Frank weigert Wally mee te nemen. Maar moet hij zijn ware aard nog geheimhouden nu zijn strenge vader is overleden?

Ball liet in interviews doorschemeren dat Uncle Frank autobiografische elementen bevat. Hij groeide zelf op in het zuiden van de VS en daar was het rond 1970 niet makkelijk om uit de kast te komen.

Zonder clichés

Ook los van deze persoonlijke voetnoot is Uncle Frank een degelijk familiedrama met een fijne cast. Paul Bettany zet Frank neer als iemand die zowel doortastend als kwetsbaar kan zijn. Sophia Lillis maakt na haar rol in Sharp Objects opnieuw indruk door Beth als 14-jarige bakvis en als 18-jarige studente te spelen. Peter Macdissi maakt ten slotte van Franks geliefde Walid, kortweg Wally, een kleurrijk personage zonder in gay clichés te vervallen.

Drama

Uncle Frank

Regie Alan Ball

Met Paul Bettany, Sophia Lillis, Peter Macdissi

Te zien op Prime Video

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden