Ook Orde van Advocaten heeft kritiek op 'strafrechtstraat' Lowlands

Na D66 heeft ook de Orde van Advocaten kritiek geuit op de 'strafrechtstraat' van Lowlands. Mensen die op het festival zijn gepakt met drugs kregen zonder tussenkomst van een advocaat een strafblad voor hun kiezen.

Liza van Lonkhuyzen
De ingang van het Lowlandsterrein Beeld ANP
De ingang van het LowlandsterreinBeeld ANP

De kritiek komt naar aanleiding van een opiniestuk in Het Parool van de Amsterdamse strafrechtadvocaten Juriaan de Vries en Christian Flokstra. De raadsmannen klaagden daarin dat de samenwerking tussen politie, justitie en beveiliging op festivals hen iets te gesmeerd liep.

Twee weken geleden werden tijdens Lowlands 119 van de 55.000 bezoekers aangehouden wegens drugsbezit. Verdachten werden naar een aparte 'straat' geleid. Daar deed iemand van het Openbaar Ministerie een voorstel tot betaling van een geldboete of de uitvoering van een taakstraf. De strafrechtadvocaten schreven in het opiniestuk dat bezoekers van Lowlands vaak niet beseffen dat ze met hun boete ook een strafblad krijgen. De boete uit een strafbaarschikking kan ter plekke worden afgerekend, maar dan is er geen mogelijkheid om later bezwaar te maken.

Volgens de Orde leidt het systeem tot een 'onbehoorlijke rechtsgang', omdat de verdachten zonder overleg met een advocaat akkoord gaan met de boete. De Orde hoopt dan ook dat het incidenteel is en het Openbaar Ministerie dit in de toekomst voorkomt.

Met een strafblad is het vaak moeilijk een verklaring van goed gedrag te krijgen, die bij steeds meer beroepen en stages wordt geëist. Volgens advocaat Bert Fibbe van de Orde zou een gang naar de rechter niet per defenitie tot een strafblad hebben geleid. 'De rechter bekijkt het geval in zijn totaliteit. Hij zal altijd rekening houden met de consequenties van een straf.'

Speciale gelegenheid
In een verslag van justitie zelf over Lowlands, zegt een OM-medewerker over de verdachten: 'Het zijn vooral studenten of mensen met een goede baan die zeggen bijna nooit iets te gebruiken en alleen voor deze speciale gelegenheid iets bij zich hebben.'

D66 stelde gisteren al raadsvragen over de kwestie. De partij vroeg zich af of deze handelswijze ook gebruikelijk is op Amsterdamse festivals. Volgens D66 moeten de gevolgen van het betalen van de boete en de rechten van de festivalganger duidelijker worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden