Update

Ook Dolores Leeuwin vertrekt bij Sinterklaasjournaal

Dolores Leeuwin (45) heeft haar vertrek aangekondigd als verslaggeefster van het Sinterklaasjournaal.

Leeuwin was sinds 2012 te zien in het programma Beeld anp
Leeuwin was sinds 2012 te zien in het programmaBeeld anp

Dat heeft de presentatrice, die ook bekend is van het Klokhuis, maandagmiddag tegen opiniesite Joop.nl gezegd. "Ik heb contact opgenomen met de eindredacteur van het Sinterklaasjournaal en hem gezegd: ik ga dit niet meer doen," aldus Leeuwin. "Ik sta er niet meer achter."

Daarmee is ze na cabaretier Erik van Muiswinkel, die onlangs na achttien jaar zijn rol van hoofdpiet teruggaf, en Jochem Myjer de derde bekende persoon die in korte tijd het programma verlaat.

'Onwetendheid'
Het Sinterklaasjournaal komt mensen die het personage Zwarte Piet discriminerend of kwetsend vinden volgens Leeuwin nu te weinig tegemoet.

NTR zei maandagochtend nog in een reactie op een open brief dat de verandering van Zwarte Piet tien jaar geleden al is ingezet, maar stelde ook dat de omroep geen voortrekkersrol wil kiezen.

Als het aan Leeuwin ligt doet de NTR dat juist wel.

"Er is veel onwetendheid over wat erachter zit, en dit programma heeft zoveel kijkers dat we het er juist bespreekbaar in moeten maken. Mensen zetten vaak hun hakken in het zand omdat ze denken dat ze beschuldigd worden van discriminatie, maar het is niet altijd discriminatie. Ik denk dat als je de onwetendheid om kunt buigen door het gesprek écht aan te gaan, dat de discussie veel minder pijnlijk zou worden."

'Ontzettend jammer'
"Net als bij het vertrek van Erik en Jochem vinden wij het ontzettend jammer dat Dolores heeft besloten te stoppen", reageert een woordvoerster van omroep NTR tegenover ANP. "Het is aan de acteurs zelf om te bepalen of ze willen blijven.''

Ze bleef verder bij de brief die NTR-directeuren Paul Römer en Carel Kuyl maandag in nrc.next publiceerden, waarin ze de verandering van het donkergekleurde hulpje van Sinterklaas als "onomkeerbaar en vanzelfsprekend" omschrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden