Plus

Ook concurrentie ziet Duncan Laurence als topfavoriet

Driekwart van het deelnemersveld van het Songfestival was zaterdag alvast bijeen in Amsterdam. Met een sterk optreden in de Afas Live verstevigde de Nederlandse troef Duncan Laurence er zijn koppositie bij de bookmakers.

Wie een euro inzet op de Eurovisiewinst van Duncan Laurence (24) krijgt inmiddels nog maar 2,5 euro terug als de eindzege inderdaad naar Nederland gaat. Zelden kende een Songfestivaleditie een dergelijk uitgesproken favoriet als Laurence nu is met zijn prijsnummer Arcade.

Na het eerste grote wielerevenement in de aanloop naar het festival in Tel Aviv groeide de voorsprong van Laurence op concurrenten Zwitserland, Rusland en Zweden nog verder.

De reden was eenvoudig: Laurence kwam tijdens Eurovision in Concert in de AFAS Live in Amsterdam prima voor de dag. 's Middags volbracht hij, zo berekende hij zelf, 48 interviews in 2,5 uur tijd en 's avonds zong hij een indrukwekkende versie van Arcade voor bijna 5000 Songfestivalfans.

Waar sommige concurrenten de stembanden richtingloos over de uitgelaten menigte lieten schieten, bleek Laurence vocaal prima in staat het gecompliceerde Arcade bij elkaar te houden.

Podiumact polijsten
Het lied was de climax van het grootste voorbereidingsfeest voor het festival waarvan de finale op 18 mei plaatsvindt. De komende weken zijn er nog soortgelijke media-evenementen in Londen en Madrid. Laurence zal alleen in Londen verschijnen. Hij gaat thuis zijn podiumact voor Tel Aviv polijsten.

Het zal een optreden zonder opsmuk worden, zei hij. "De muziek krijgt de belangrijkste plek. Het is tenslotte een liedjeswedstrijd."

Laurence vertrekt op maandag 6 mei als topfavoriet naar Israel. Volgens goede Eurovisietradities deed hij tijdens de mediamiddag echter zijn best zo min mogelijk over de winst te spreken. Terwijl achter de schermen al voorzichtig wordt onderzocht waar volgend jaar eventueel een Nederlandse Songfestivaleditie kan worden georganiseerd (burgemeester Halsema zette in haar openingswoord Amsterdam nadrukkelijk in de etalage), wuifde Laurence vooral zijn concurrenten lof toe. De Zwitserse meisjesmagneet Luca Hänni bijvoorbeeld. Die staat inmiddels op plek twee bij de wedkantoren en bleek in het bezit van een flinke dosis aangeboren podiumcharisma.

Laurence bleek ook al een uitstekend gevoel voor Eurovisiediplomatie te hebben ontwikkeld: "Er kan de komende weken nog zoveel gebeuren. Nu ben ik vooral blij dat ik al die geweldige kandidaten heb mogen ontmoeten."

Die liefde bleek wederzijds. De Belgische deelnemer Eliot vertelde Laurence het Songfestival te zien winnen en de Griekse Katerine Duska meldde Arcade in haar vrije uren vaak te beluisteren.

Zelfs de IJslandse neo-punkers van Hatari prezen Laurence uitvoerig. Gehuld in glimmend leder met ijzeren pinnen op de meest ongemakkelijke plekken levert IJsland dit jaar de meest besproken inzending. De SM- en bondage-act met brulzang past op het eerste gezicht bij het songfestival als Geer & Goor bij de Biënnale van Venetië, maar kreeg in de AFAS Live toch veel bijval van het publiek.

Hatari zingt in het IJslands een lied dat 'Haat zal overwinnen' heet. Een onvervalste antikapitalistische boodschap, legden de twee frontmannen uit: "Als we niets veranderen in Europa zal haat overwinnen." Als deel van hun missie daagden ze de Israëlische premier Netanyahu alvast uit voor een partijtje IJslands worstelen in Tel Aviv. Ze ontvingen nog geen reactie.

's Avonds kwam de opwarming van het, opvallend internationale, publiek van enkele Eurovisieveteranen. Dana International toonde zich in doorschijnende catsuit nog steeds een volbloeds diva, Sieneke Shalaliede nog een keer over een coupe vers mokka ijs en Nicole is nog altijd met ijle stem op zoek naar Ein Bisschen Frieden.

Geen duizelingwekkende toppen
Daarna bleek dat het niveau van het deelnemersveld dit jaar zeker geen duizelingwekkende toppen bereikt. Fraai dieptepunt bleek de show van Serhat, de sympathieke Turkse deelnemer namens San Marino.

Hij componeerde zijn lied, Say Nanana, in perfect Songfestivalidioom. Het schrijfproces duurde precies vijf minuten, vertelde hij trots. Wie het deuntje beluisterde kon niet anders constateren dan dat daar nog enige tijd aan andere zaken moet zijn verspild.

Anders gezegd: wie echt voor de winst wil gaan, heeft straks in Tel Aviv ruimere kansen dan in voorgaande jaren. En dat was voor Laurence het zoveelste positieve bericht van de dag.

Lees ook: Maakt Arcade van Duncan Laurence kans op Eurovisie-zege?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.