Oog in oog met John en Yoko in het Hilton: 'Ik stond te shaken'

Met een zelfgemaakte perskaart kwam de 15-jarige Govert de Roos in 1969 in de hotelkamer van John en Yoko. Zijn foto's zijn deel van fototentoonstelling Wat gebeurde er in room 902? in het Hilton.

Peter van Brummelen
Een van de foto's gemaakt door de toen 15-jarige Govert de Roos. Beeld Govert de Roos
Een van de foto's gemaakt door de toen 15-jarige Govert de Roos.Beeld Govert de Roos

Neem ons mee naar dinsdag 25 maart 1969.
"Oh jee, ik ben altijd bang dat ik geschiedsvervalsing pleeg als ik wat zeg over iets dat zo lang geleden is gebeurd. Ik vertel het zoals ik het me herinner. Vijftig jaar geleden was ik vijftien en zat ik nog op school. Daar hoorde ik dat John en Yoko die dag in het Hilton de pers zouden ontvangen. Daar moet ik bij zijn, dacht ik. Ik ben meteen naar huis gesjeesd om mijn camera en mijn vervalste perskaartje op te halen."

Een vervalste perskaart?
"Ik zat op de grafische school, om de hoek bij het Hilton. Ik leerde daar voor handzetter en had dus alle middelen tot mijn beschikking om een eigen perskaart te maken. Vóór John en Yoko naar de stad kwamen had ik er al vaak gebruik van gemaakt om bij popconcerten binnen te komen. In het Concertgebouw was ik bij optredens van Janis Joplin, ­Nina Simone en The Beach Boys."

Was het net zo makkelijk om binnen te komen in het Hilton?
"Achteraf lijkt het misschien of heel Amsterdam bezig was met John en Yoko, maar dat viel best mee, hoor. Het was ook niet zo dat er elke dag honderden mensen voor het Hilton stonden. Je had een groepje diehards dat er de hele tijd rondhing, meer niet. Op die persdag gingen de fotografen in groepjes van vijftien naar boven. Ik ben gewoon in de rij gaan staan, niemand die er wat van zei. Ik kon redelijk onschuldig kijken in die tijd. Ik denk dat ik er wel schattig uitzag."

De vervalste perskaart die de 15-jarige Govert de Roos toegang verschafte tot de hotelkamer. Beeld Govert de Roos
De vervalste perskaart die de 15-jarige Govert de Roos toegang verschafte tot de hotelkamer.Beeld Govert de Roos

Wat gebeurde er in kamer 902?
"Ik was al diep onder de indruk van alle fotografen, opeens was ik one of the guys, maar op die kamer bleef ik er bijna in. Stond ik daar als vijftienjarig jongetje ineens oog in oog met een held. Echt, ik stond te shaken. Bang dat iemand alsnog door zou hebben dat ik er niets te zoeken had, heb ik mijn filmpje snel volgeschoten en ben ik daarna weggerend. Thuis ben ik meteen gaan ontwikkelen. En de foto's waren gelukt! Het was goed dat ik mijn flitser had meegenomen, want ik moest John en Yoko met tegenlicht fotograferen."

Zijn uw foto's gepubliceerd?
"In de KRO-gids heeft een foto gestaan, en een in een krantje van een textielbedrijf. John en Yoko hadden onder lakens van die firma gelegen. Daar waren ze nogal trots op."

U werd een succesvolle fotograaf. Begon uw carrière in het Hilton?
"Het was zeker een boost. Bij die optredens in het Concertgebouw fotografeerde ik al en dat was Nico van der Stam, een belangrijke entertainmentfotograaf, opgevallen. Ik ben drie jaar zijn assistent geweest, daarna ben ik mijn eigen weg gegaan. In mijn studio had ik altijd een van mijn foto's uit het Hilton hangen. Tot Lennon in 1980 werd vermoord, werd daar koel op gereageerd. Maar naarmate de jaren vorderden, werden de reacties enthousiaster. Als mensen die foto nu zien is het: 'Wauw! Was jíj daarbij?! Wát gewéééldig!!!'"

De expositie Wat Gebeurde er in Room 902? is gratis toegankelijk. Locatie: Hilton, Apollolaan 138. Dagelijks 10.00-20.00 uur, tot en met 28 maart.

Lees ook: Het 'John en Yokoverhaal' van Hans Boskamp

Deze foto van ­Nico Koster is ook deel van de expositie Wat ­gebeurde er in room 902?, te zien in het Hilton Amsterdam. Beeld Nico Koster
Deze foto van ­Nico Koster is ook deel van de expositie Wat ­gebeurde er in room 902?, te zien in het Hilton Amsterdam.Beeld Nico Koster
Na dit portret heeft John Lennon zich tot zijn dood nooit meer laten foto­graferen zonder bril. De foto is te koop in limited edition. Beeld Claude Vanheye
Na dit portret heeft John Lennon zich tot zijn dood nooit meer laten foto­graferen zonder bril. De foto is te koop in limited edition.Beeld Claude Vanheye
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden