PlusUit-agenda

Onze uittips voor komende week: Pearl Jam, virtuele molens en polderhologrammen, kindertheaterles en laatste kans voor ITA-spektakel The Damned

Theater Lucky Luuk. Beeld Bart Grietens
Theater Lucky Luuk.Beeld Bart Grietens

Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips. Van exposities in de stad tot de leukste films in de bioscoop.

Joost Broeren-HuitengaLorianne van GelderEdo Dijksterhuis en Stefan Raatgever

Muziek

Soul: St. Paul & The Broken Bones

Het blijft een raadsel waarom St. Paul & The Broken Bones tien jaar na zijn debuut nog niet de status heeft van hoofdact op festivals als North Sea Jazz. De band uit het diepe zuiden van de Verenigde Staten heeft met Paul Janeway wellicht de beste witte soulzanger ter wereld achter de microfoon. Daarbij is de stuwende en met veel koperwerk versierde soulsound van de groep meeslepend en verslavend. Wel fijn: de band is nog niet te groot voor Paradiso.
Zondag 24 juli, 20.30 uur, Paradiso

Rock: Pearl Jam

Speelden ze ruim vier jaar niet in Nederland, nu zijn de mannen van Pearl Jam er binnen vijf weken zelfs twee keer. Of eigenlijk zelfs drie, want het bezoek aan Amsterdam betreft een tweeluik in de Ziggo Dome. Eind juni was Eddie Vedder in prima vorm op de festivalweide van Pinkpop. Iets minder energiek dan bij eerdere Nederlandse shows misschien, maar nog altijd in staat een concert aan te kleden als de avond van het jaar. En een voordeel van spelen in de Ziggo Dome: de inmiddels plat vertelde anekdote over de sprong uit de camerakraan van Pinkpop kan hij achterwege laten.
Zondag 24 en maandag 25 juli, 20.00 uur, Ziggo Dome

Hiphop: Typhoon

Als Glenn de Randamie (37) alias Typhoon het podium bestijgt, voel je meteen: deze man zal niet rusten voor de gehele zaal voor hem in beweging is. Dat het met het aanstekelijke enthousiasme en de ontembare energie van de Zwolse rapper altijd lukt, is geen verrassing. De Melkweg kan zich opmaken voor een dampende zomeravond.
Donderdag 28 juli, 19.00 uur, Melkweg

Theater

Opus One: Falsettos

Falsettos vertelt het verhaal van een Joodse ‘modern family’ in het New York van begin jaren 80, de muzikale autobiografie van William Finn (tekst en muziek). Marvin leeft onder één dak met zijn ex-vrouw Trina, zijn zoon Jason én zijn nieuwe vriend Whizzer. Marvin is als homo uit de kast gekomen, maar is bij zijn gezin gebleven. Opus One werkte nauw samen met het DeLaMar om de musical te maken. Hoofdrolspelers zijn William Spaaij, Rosalie de Jong en Job Greuter.
V.a. 23 juli t/m 13 augustus, DeLaMar Theater

Internationaal Theater Amsterdam (ITA): The Damned

Allerlaatste kans om dit spektakel in het bos te zien van het uitmuntende ensemble van ITA: macht, geweld, verraad, dood, liefde, incest, alle grote (en afschuwelijke) thema’s komen aan bod. The Damned (originele naam: Les damnés) in de regie van Ivo van Hove, is de theaterbewerking van het filmscript van de Italiaanse cineast Luchino Visconti over hoe een familie van rijke Duitse industriëlen fataal afglijdt in haar samenwerking met de aan de macht gekomen nazipartij.
T/m zaterdag 23 juli, Amsterdamse Bostheater, bostheater.nl

Meneer Monster: Lucky Luuk

Het Amsterdamse Bostheater is voor volwassenen al een traktatie, maar voor kinderen is het nog magischer. Geweldig dus dat er voor de jongste theaterbezoekers ook wat leuks te zien is. Dit jaar komt Meneer Monster (de makers van onder meer De Gruffalo en De Waanzinnige Boomhut) met een nieuwe familievoorstelling, losjes geïnspireerd op de bekende stripreeks Lucky Luke.
T/m 6 augustus, Amsterdamse Bostheater

Theatergroep Suburbia: Ex

Ook een laatste kans: Ex van Suburbia op het landgoed de Kemphaan in Almere. Een heerlijk avondje toptoneel op een bijzondere locatie, en met fantastische acteurs. Marius von Mayenburg vertelt in Ex het verhaal van een man en twee vrouwen die vechten voor hun geluk, maar vastlopen in een maatschappij die steeds meer ingrijpt in hun persoonlijke levens.
T/m 24 juli, Landgoed De Kemphaan, theatergroepsuburbia.nl

Expo

Are You Comfortable?

Politiek die op drift is geraakt. Bestaanszekerheid die op losse schroeven staat door automatisering en lage lonen in de gig economy. Ecologie die op het punt staat te imploderen. En virussen die het publieke leven lamleggen en maar niet weg lijken te gaan. We leven in oncomfortabele tijden. De zeven kunstenaars in de vierde grote tentoonstelling van Project Space on the Inside belichten en analyseren verschillende aspecten van het huidige, ontwrichte tijdperk.
T/m 31 juli in Project Space on the Inside, TT Melaniaweg 1

Expositie Are You Comfortable? Beeld Florian Braun
Expositie Are You Comfortable?Beeld Florian Braun

De Beemster en de Purmer – 400 jaar droge voeten

In de 17de eeuw stond Noord-Holland stampvol molens die de ene na de andere polder droogmaalden. De belangrijkste was de Beemster, die sinds 1999 de status van werelderfgoed heeft. De Purmer is een goede tweede. Ingeklemd tussen beide polders ligt Purmerend, waar dit jaar wordt gevierd dat de droogmakerij Purmer vier eeuwen bestaat. In een tentoonstelling wordt het proces van inpoldering, verkaveling en bewoning van de meren en moerassen uit de doeken gedaan. Waterbouwkundige Jan Adriaanszoon Leeghwater en de Amsterdamse cartograaf Lucas Jansz Sinck worden tot leven gewekt als hologrammen. Met behulp van 3D-technologie kunnen bezoekers een virtuele molen binnenstappen en vanaf verschillende verdiepingen uitkijken over het platte, door rechte slootjes doortrokken polderlandschap.
T/m 28 augustus in Purmerends Museum, Kaasmarkt 20, Purmerend

Maura Biava, Anne Geene, Emily Joyce, Saskia van Drimmelen: Nature * Patterns

De natuur lijkt vaak chaotisch maar de groei van cellen en organismen volgt vaak een vast patroon waarin herhaling en symmetrie een opvallende rol spelen. Volgens veel wetenschappers ligt het menselijke vermogen om dat soort patronen te herkennen aan de basis van ons intellect en creatieve vermogen. In haar onderzoek naar de onderliggende logica van de organische wereld past de Italiaanse kunstenaar Maura Biava wiskundige getallenreeksen toe op keramische vormen. Haar werk wordt gecomplementeerd door Anne Geenes fotografische ordeningen van blaadjes, de geschilderde ritmische abstracties van Emily Joyce en de op natuur geïnspireerde dessins die ontwerper Saskia van Drimmelen leerde van Bulgaarse vrouwen.
T/m 27 augustus in Galerie Caroline O’Breen, Hazenstraat 54

Antônio Obá: Path

Vlak nadat Piet Hein de Spaanse zilvervloot had overmeesterd, landden de schepen van de West-Indische Compagnie op de kust van Zuid-Amerika en plantten de kolonisten de Nederlandse driekleur. Tussen 1630 en 1654 werd dit gebied Nederlands-Brazilië of Nieuw Holland genoemd. Aan dat verleden refereert Antônio Obá met zijn grote installatie in de Oude Kerk, waar in de 17de eeuw veel WIC-gezagvoerders op zondag de dienst bijwoonden. Met sculpturen, schilderijen en performance verbindt de jonge Braziliaanse kunstenaar de geschiedenis van Amsterdams oudste gebouw met de Nederlandse slavenhandel, de Braziliaanse identiteit en religie die eruit voortvloeiden, en zijn eigen vlucht naar Europa omdat hij werd bedreigd.
T/m 13 september in Oude Kerk, Oudekerksplein 23

Film

Christophe Hermans: La ruche

En wéér dient zich bij onze zuiderburen een vlammend filmtalent aan. Christophe Hermans debuteert met een even intiem als intens verhaal rond drie jonge dochters die zich in een benauwd appartement door het leven met hun bipolaire moeder moeten zien te navigeren.
Te zien in: Eye Filmmuseum, Rialto

Stephen Winter: Chocolate Babies

Queer, zwart én hiv-positief, dat is driewerf gemarginaliseerd. Maar de New Yorkse vriendengroep die centraal staat in deze cult-klassieker uit 1996 (te zien als onderdeel van zomerprogramma Communities of Pride in Studio/K), bevecht even fantasierijk als rebels hun eigen ruimte.
Te zien: zaterdag 6 augustus, 17.20 uur in Studio/K

Still uit de film Speak No Evil van Christian Tafdrup. Beeld Erik Molberg
Still uit de film Speak No Evil van Christian Tafdrup.Beeld Erik Molberg

Christian Tafdrup: Speak No Evil

Glansrollen voor ‘onze eigen’ Karina Smulders en Fedja van Huêt in deze Deens thriller, als het Nederlandse stel waarmee het Scandinavische echtpaar dat centraal staat op vakantie bevriend raakt. Het lijkt vanzelf te gaan: de kinderen schieten goed met elkaar op en er zijn gedeelde interesses. Maar als de Denen na die gedeelde vakantie nog eens op bezoek komen in Nederland – er werd op locatie gedraaid in Friesland – loopt het al snel heel anders dan ze hadden gehoopt.
De 44-jarige regisseur Christian Tafdrup, die Speak No Evil schreef met zijn broer Mads, had al een flinke carrière als acteur achter de rug voor hij vanaf 2016 zelf achter de camera ging staan. Dat verklaart ongetwijfeld het subtiele acteerwerk waar zijn film op steunt.
Te zien in: Cinecenter, De Filmhallen, Het Ketelhuis, Studio/K

Kind

Theatercursus: BuitenSpelen

Leer in vijf dagen een script uit je hoofd, ontwerp een kostuum en kom alles te weten over timing en choreografie tijdens de theatercursus BuitenSpelen. Theatermaker Sterre de Vries geeft kinderen (8 tot 12 jaar) iedere dag les en bereidt ze voor op de officiële première op vrijdag, waar ze in het Vondelpark Openluchttheater optreden voor familie. Tussendoor zijn er verschillende spelletjes en groepsactiviteiten.
T/m 26 augustus, inschrijven via openluchttheater.nl

Workshop: Repair Kid

Tijdens deze workshop op de NDSM mogen kinderen tussen de 4 en 12 jaar dingen slopen, om ze vervolgens weer in elkaar te zetten: repareren dus. Dit wordt met gereedschap en onder begeleiding gedaan. Met de restanten werkt de groep daarna aan een kunstwerk om te laten zien dat niks weggegooid hoeft te worden.
Zondag 24 juli, 13.00 uur, pllek.nl

En Ook

Markt: IJ-Hallen

Dit weekend kunnen we weer naar de IJ-Hallen. Of je nu op zoek bent naar nieuwe meubels, kleding of accessoires: er is voor ieder wat wils. Met circa 750 kraampjes is het de grootste vlooienmarkt van Europa, dus de kans van slagen is groot.
Zaterdag 23 en zondag 24 juli, 09.00 uur, T.T. Neveritaweg 15

Clubavond: Echobox 1 Year Anniversary

Tijdens zomerse avonden is het Skatecafé, waar je buiten genoeg plekken hebt om te zitten en zelfs kunt voetballen, een uitstekende hangplek. Dit weekend is het dubbel feest, want Echobox viert zijn 1-jarige bestaan. De line-up bestaat onder andere uit Hellie, DRKNGHTS, Animist Records en Iggy P.
Vrijdag 29 juli, 19.00 uur, Skatecafé

Festivals

Food: Het Amsterdamse Terrassen Festival

Vier dagen lang genieten van eten, drinken en livemuziek in het Rembrandtpark. Het Amsterdamse Terrassen Festival is terug met onder andere terrassen van No Rules, Bar Bistro, Ron Gastrobar Indonesia, Baut en Brasserie Van Dam. Klaar met terrassen? Dans mee tijdens de silent disco, speel een potje jeu de boules of ontmoet iemand op een speeddate.
Donderdag 28 t/m zondag 31 juli, Rembrandtpark

Welcome to the future. Beeld Joni Israeli
Welcome to the future.Beeld Joni Israeli

House en techno: Welcome to the future

Dit weekend barst Welcome to the Future voor de laatste keer los. De organisatie heeft aangekondigd na vijftien jaar te stoppen, maar brengt het festival nog één keer naar Het Twiske. Op de mainstage namen als Benny Rodrigues, Joris Voorn en Prunk. In een nostalgische bui? Er is ook een Studio 80-stage, waar onder anderen Boris Werner, Melon en De Sluwe Vos staan.
Zaterdag 24 juli, Het Twiske

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden