Onze Man in Teheran wint zilveren Nipkowschijf

Onze Man in Teheran heeft de zilveren Nipkowschijf gewonnen. De jury verkoos het VPRO-reisprogramma van Thomas Erdbrink boven het Sinterklaasjournaal en de dramaserie Hollands Hoop die ook waren genomineerd voor de televisieprijs.

Redactie
Een still uit Onze Man in Teheran Beeld VPRO
Een still uit Onze Man in TeheranBeeld VPRO

In Onze Man in Teheran biedt Erdbrink, correspondent in Iran van onder andere The New York Times, ons een inkijkje in het doorgaans vrij gesloten Iran. De vierdelige serie was deze winter op NPO 2 te zien.

De serie met regie van Roel van Broekhoven is 'speels en creatief', stelt de jury in haar rapport. 'Het laveert tussen door Erdbrink georganiseerde cola-testen en bezoeken aan het vrijdaggebed.'

Onze Man in Teheran is niet het eerste journalistieke reisprogramma in zijn soort en ook niet het eerste dat de Nipkowschijf wint - Adriaan van Dis en Redmond O'Hanlon ginger Erdbrink al voor - 'maar zo persoonlijk als nu met Erdbrink is het nog nooit geweest,' luidt het rapport van de jury. 'In een knappe verweving van reality-tv en journalistieke reportages zien we een Iran zoals we dat nog nooit hebben gezien. Een serie die al onze vooroordelen en vaststaande beelden aan flarden scheurt.' Erdbrink zelf komt naturel over en lijkt geschapen voor de camera, aldus de jury die sprak van een spannende race dit jaar.

Drie keer VPRO
De Zilveren Reissmicrofoon ging naar presentator Pieter van der Wielen voor zijn interviews in het Radio 1-programma Nooit Meer Slapen, ook van de VPRO.

Eerder was al bekend geworden dat de satirische nieuwsshow Zondag met Lubach een eervolle vermelding krijgt van de Nipkowjury. Daarmee vallen drie VPRO-programma's dit jaar in de prijzen.

De jury van de zilveren Nipkowschijf bestaat uit televisiecritici van dagbladen en tijdschriften. De schijf wordt al sinds 1961 uitgereikt aan het beste televisieprogramma volgens de pers.

Een fragment uit Onze Man in Teheran:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden