Ontvangstzaal Beatrix nagebouwd in Haagse kerk

De Grote Kerk in Den Haag biedt vanaf volgend voorjaar een uniek inkijkje in een van de zalen van het woonpaleis van koningin Beatrix. De vorstin gaf de organisatie van de tentoonstelling Constantijn & Christiaan Huygens persoonlijk toestemming de Oranjezaal van Huis ten Bosch na te bouwen. Dat meldt de Stichting Huygens Tentoonstelling vandaag.

Redactie
De rijk versierde Oranjezaal in Huis ten Bosch Beeld ANP
De rijk versierde Oranjezaal in Huis ten BoschBeeld ANP

Nog nooit eerder werd een waarheidsgetrouwe replica gemaakt van het beroemde vertrek uit het Haagse paleis. Het origineel is slechts sporadisch voor speciale gasten toegankelijk, maar de rijkelijk versierde zaal is van 25 april tot en met 28 augustus voor iedereen te bezoeken in de Grote Kerk in Den Haag.

Hoogtepunten
Het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) helpt mee bij het nabouwen van de statige ontvangstzaal. De organisatie van de tentoonstelling Constantijn & Christiaan Huygens - Een Gouden Erfenis noemt de Oranjezaal uit Huis ten Bosch een van de hoogtepunten van de Gouden Eeuw.

Halverwege de 17e eeuw liet Amalia van Solms de centrale hal in haar gloednieuwe woonpaleis door verschillende kunstenaars decoreren als eerbetoon aan haar pas overleden echtgenoot stadhouder prins Frederik Hendrik. 'De Oranjezaal is daarmee een van de meest indrukwekkende 17e-eeuwse ensembles die we in Nederland kennen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden