Plus

Ontmoet Gekke Gerrit, de schuinsmarcherende ooievaar uit Oost

De serie Stadsmormels geeft een welverdiend podium aan de soms ongeliefde wilde dieren in de stad. 'De muizen deden handstandjes.'

Hannah Stöve
Ooievaar Gekke Gerrit op een van zijn vaste stekkies aan de Plantage Muidergracht Beeld NPO1
Ooievaar Gekke Gerrit op een van zijn vaste stekkies aan de Plantage MuidergrachtBeeld NPO1

'Ik heb nogal een aanvaring met mijn konijnen gehad," zegt documentairemaker Marc van Fucht lachend. Van Fucht, bekend van de film Schoffies over blauwe reigers, volgde een jaar Amsterdamse muizen, vossen, ooievaars, meerkoeten, konijnen en halsbandparkieten voor zijn eerste, zesdelige tv-serie.

Die begint vandaag op NPO 1, maar de aflevering over de konijnen is nog niet af.

Van Fucht: "Ik heb ooit gigantische groepen konijnen met elkaar op de vuist zien gaan in Zuidoost. Het leek me geweldig dat in beeld te brengen, maar die konijnen blijken te zijn weggevaagd door een ziekte. Dus ik moet nog gauw een nieuw verhaal verzinnen."

Het hoort er allemaal bij, weet de filmmaker. Wie wilde dieren gaat filmen, komt vroeg of laat in de problemen, of het nou een grizzlybeer in Alaska of een halsbandparkiet in Amsterdam is. "Dieren houden zich nooit aan het script. Ze zijn de slechtste acteurs ooit!"

"Zo ben ik al een paar keer flink genaaid tijdens het filmen van de konijnen. Wilde ik close-ups maken van zo'n konijn met een worteltje, werd het eerste worteltje gejat door een kraai."

"De tweede wortel ging zo snel de struiken in dat ik geen tijd had mijn camera aan te zetten. Daarna zaten de konijnen vol en kwamen ze de rest van de dag niet meer tevoorschijn. Man man man, waar ben ik aan begonnen, dacht ik soms."

Truckerscafé
Stadsmormels toont niet alleen hoe wilde dieren zich gedragen in de stad, maar vooral hoe Amsterdammers met ze samenleven. Hoe de uit­bater van truckerscafé Bij Marjan in Westpoort bijvoorbeeld gehecht raakt aan een vos die een jaar lang dagelijks door haar heg tevoorschijn komt om kipfilet gevoerd te krijgen. En hoe rot Marjan het vindt als haar vos de bezoekjes ineens staakt.

Van Fucht zocht ook naar verhalen over een paar roemruchtige Amsterdamse dieren. Zo introduceert hij de ooievaar uit Oost die bekend staat als Gekke Gerrit.

Ooit ontsnapt uit Artis, nu een notoire schuinsmarcheerder die gezinshoofd is van twee nesten: een op de Plantage Muidergracht, een in Park Frankendael.

Een vos in West Beeld NPO1
Een vos in WestBeeld NPO1

In West wonnen Van Fucht en zijn cameraploeg het vertrouwen van een vossenfamilie met een moeder en twee dochters. Ze konden de vossen vrijwel ongestoord filmen.

"Als je dieren lang observeert, zie je dat ze net als mensen persoonlijke eigenschappen hebben. Het ene zusje bleek bijvoorbeeld brutaal en onbevangen, de ander terughoudender. Fascinerend."

Na talloze uren turen vanuit zijn camouflagetent, raakte Van Fucht behoorlijk gehecht aan de beesten. Dat bleek al helemaal toen hij tijdens het filmen een telefoontje kreeg van de Dierenambulance.

Een van zijn jonge vossen was langs de kant van de weg gevonden. Dood. "Ik wist dat 90 procent van de vossen het eerste jaar niet haalt, maar toch vond ik het vreselijk."

Maggiblokjes
Naast stress over dieren die niet kwamen opdagen of het leven lieten, heeft Van Fucht vooral enorme lol gehad tijdens het maken van Stadsmormels. De huismuizen filmde hij in een leeg huis waar vier vrouwtjes- en een mannetjesmuis resideerden.

De GGD was zo vriendelijk het ultieme boodschappenlijstje van muizen te geven, met daarop het beste eten om ze uit hun hol te lokken. "Met stip op nummer één stonden maggiblokjes. Dat kán toch niet waar zijn, dacht ik eerst. Maggiblokjes! Maar we gingen het natuurlijk toch proberen." Tot grote vreugde van de filmmaker klopte de informatie als een bus.

"We hebben de muizen gefilmd terwijl ze handstandjes van vreugde doen op het pak bouillonblokjes. Ze gingen uit hun plaat."

Hij zal een chagrijnige moedermuis ook niet snel vergeten. "We noemden haar Molly. Ze was zwanger en zo dik dat ze niet meer door het gat paste dat ze naar de keuken had gebeten. Molly was daar zo boos over dat ze bij dat gat ging zitten en alle muizen die langskwamen een klets gaf. Ik heb daar ongelooflijk om gelachen."

Stadsmormels, vanaf zaterdag 20 mei op NPO 1, 22.05 uur

Meerkoet en meeuw, Ringvaart Beeld NPO1
Meerkoet en meeuw, RingvaartBeeld NPO1

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden