Plus

Ontdekker onbekende Rembrandt: Ik wist het direct

Voor het eerst in 44 jaar is weer een doek van Rembrandt ontdekt: het schilderij Portret van een Jonge Man. Kunsthandelaar Jan Six (39) wist direct dat hij een bijzondere vondst te pakken had.

Ontdekker Jan Six voor het werk van Rembrandt Beeld anp
Ontdekker Jan Six voor het werk van RembrandtBeeld anp

Six, die kunsthandelaar is en zich specialiseert in de oude meesters, vertelt hoe hij tot de bijzondere ontdekking kwam: "Tijdens het doorbladeren van de catalogus zag ik direct een schilderij dat beter was dan de rest. Ik ben onderzoek gaan doen en kwam erachter dat het inderdaad een nog onbekend schilderij was."

"Ik liet het aan Rembrandtkenner Ernst van de Wetering zien, maar hij wilde geen uitspraak doen zonder eerst het origineel te bekijken. Ik ben naar Londen gevlogen en toen ik echt overtuigd was ben ik gaan zoeken naar een investeerder die me kon helpen het doek te kopen."

Veilinghuis
In een jaar deed hij zelf veel onderzoek en liet hij diverse experts het doek bekijken. Toen Ernst van de Wetering, leider van het Rembrandt Research Project, zijn vermoedens bevestigde, besloot Six er een boek over te schrijven.

Volgens Six herkende hij de Rembrandt onder andere door de observerende blik van de jongeman, dit zou typerend voor portretten van Rembrandt zijn.

Waarom al die tijd niemand het schilderij als een Rembrandt herkende, begrijpt Six ook niet: "Het zou een goede vraag zijn aan het veilinghuis, zij hebben het schilderij twee jaar lang in hun bezit gehad. Voor mij was het direct duidelijk dat het hier om een Rembrandt gaat."

Te koop
Deskundigen zeggen dat het schilderij waarschijnlijk rond 1634 gemaakt is. Dit wordt voornamelijk gebaseerd op de kraag van de jongeman.

Het schilderij was ooit onderdeel van een groter geheel. De huidige theorie is dat het gaat om een man en een vrouw die ten voeten uit afgebeeld zijn. Het vrouwelijke portret is uit het schilderij gesneden.

Six: "Misschien vinden we het ooit nog wel terug, maar er bestaat een kans dat alles is verdwenen. Dat is vaker gebeurd met werken van grote meesters. Een voorbeeld is de Nachtwacht; die mist ook wat reepjes."

Six betaalde anderhalf jaar geleden 156.000 voor het schilderij. Het werk is per direct te koop.

Bijzondere band
Over de vraagprijs wil Six niks kwijt, behalve dat het schilderij natuurlijk als een Rembrandt wordt aangeboden. Voor een echte Rembrandt wordt aardig wat geld neergelegd, soms loopt het op tot tientallen miljoenen.

Het ontdekte portret van Rembrandt Beeld Hermitage
Het ontdekte portret van RembrandtBeeld Hermitage

De familie Six heeft een bijzondere band met Rembrandt. Een verre voorvader van Jan Six werd in 1654 geschilderd door de bekende meester, met wie de familie Six goed bevriend was.

Het is daarom extra bijzonder dat deze nieuwe Rembrandt door een verre afstammeling van zijn vroegere vriend werd ontdekt.

Het portret van Jan Six van Rembrandt Beeld anp
Het portret van Jan Six van RembrandtBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden