Onrust bij AT5 na ontslag adjunct-hoofdredacteur Pronk

Adjunct-hoofdredacteur Hélène Pronk is de laan uitgestuurd bij AT5. Vanwege een ‘verschil van inzicht’ over de journalistieke koers van de stadszender is ze, na een dienstverband van 25 jaar, op straat gezet. De redactie is woedend over het vertrek van Pronk en voelt zich ‘journalistiek onthoofd’.

Roelf Jan Duin
Adjunct-hoofdredacteur van AT5, Hélène Pronk. Beeld Jean-Pierre Jans
Adjunct-hoofdredacteur van AT5, Hélène Pronk.Beeld Jean-Pierre Jans

Pronk liet vrijdagochtend in een interne mail weten dat na de afgelopen drie weken een conflict ontstond met de directie over de koers van AT5, waarna ‘de directie het initiatief heeft genomen om tot een beëindiging van mijn dienstverband te komen’. De redactie is vrijdag ook door de directie ingelicht over het vertrek van Pronk.

Directeur Alphons Martens laat vrijdag telefonisch weten dat het een ‘emotionele dag’ was. “Dit is geen besluit dat je lichtvaardig neemt, want het heeft enorme impact, maar het bleek dat we er inhoudelijk niet uitkwamen.” Wat het inhoudelijke verschil van inzicht precies behelst, kon hij niet toelichten.

‘Onnodig vertrek’

De redactie spreekt unaniem van een ‘onnodig vertrek’ en een ‘zeer zorgelijke situatie’. Door het vertrek van Pronk is AT5 ‘journalistiek onthoofd’, vindt de redactie.

Pronk, die sinds 1996 bij AT5 werkt en achtereenvolgens redacteur, eindredacteur en adjunct-hoofdredacteur was, gold als het journalistieke geweten van de stadszender en degene die de koers uitzette. Aangezien AT5 al geruime tijd geen hoofdredacteur heeft, is het na het gedwongen vertrek van Pronk onduidelijk wie nu de dagelijkse leiding over de redactie heeft. Volgens Martens zal zo snel mogelijk gezocht worden naar iemand die deze verantwoordelijkheid krijgt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden