Online fotoveiling toont kavels op video

Na vijf succesvolle jaren met fotografiebeurs Haute Photographie opent Roy Kahmann met hulp van Jop Ubbens en Margitte Verwoerdt medio oktober Haute Auctions, een onlineveilinghuis voor hoogwaardige fotografie.

Dianne Bleeker
Jop Ubbens krijgt een adviserende rol, was voorheen directeur van Christie’s Nederland. Beeld ANP Kippa
Jop Ubbens krijgt een adviserende rol, was voorheen directeur van Christie’s Nederland.Beeld ANP Kippa

Het is voor het eerst dat een onlineveilinghuis een video-impressie aanbiedt van te veilen werken. Dit geeft potentiële kopers op afstand een levendige impressie van de objecten die worden ingeleid door een expert.

“Het idee voor een onlineveilinghuis leeft al vijftien jaar en is ontstaan uit onvrede over wat met de huidige veilingen gedaan wordt in Nederland,” zegt Roy Kahmann.

“Ik ben een verzamelaar en moest altijd naar het buitenland om mooie prints te kopen. Waarom wordt tijdens een veiling niet gefilmd en waarom zie ik niet hoe groot of dik iets daadwerkelijk is? Dat soort dingen wil je weten als koper.”

Divers aanbod

Kahmann zet zich al jaren in om fotografietalenten een platform te bieden. Met zijn vrouw beheert hij enkele duizenden prints die geregeld in musea tentoongesteld worden. In 2005 lanceerde hij Kahmann Gallery en het eerste GUP magazine. In 2015 zette hij fotografiebeurs Haute Photographie op en nu voegt hij er een onlineplatform aan toe. “Volgens mij is dit het juiste moment om de topwerken van kunstfotografen ook hier prominenter online voor de verkoop te presenteren. Daarvoor kun je momenteel alleen terecht bij Sotheby’s in Parijs, Christie’s in New York of Phillips in Londen en New York. ­Nederlandse fotografen kunnen maar moeilijk doordringen tot deze belangrijkste veilinghuizen. Daarom ook zal Nederlandse fotografie een belangrijk aandeel hebben in ons diverse aanbod.”

Klankbord

Met Haute Auctions wil Kahmann graag voor de in zijn ogen noodzakelijke vernieuwing zorgen in de conservatieve veilingwereld. Dit doet hij met Jop Ubbens, voormalig directeur van Christie’s Nederland, als adviseur en Margitte Verwoerdt, voormalig specialist Post-War en Contemporary Art bij veilinghuis Bonhams, als ­mede-curator.

“De grote veilinghuizen zijn al lang bezig om het online te doen, maar door corona is dat wel gekatalyseerd. Je moet mee in die technologische ontwikkelingen,” zegt Ubbens. “Het is belangrijk dat we met Haute Auctions ook gaan inspelen op de internationale markt en niet alleen op de Amsterdamse of Nederlandse. Ik fungeer als klankbord voor Haute Auctions en zal vooral een adviserende functie bekleden.”

Margitte Verwoerdt: “Wij willen internationale kwaliteit veilen en ons tegelijkertijd richten op Nederlands talent. Het is belangrijk om het te helpen werk ook buiten Nederland bekendheid te laten krijgen. Hierbij is het idee dat we uitsluitend schaars werk zullen veilen.”

Eerste veiling

Medio oktober zal de eerste veiling van Haute Auctions plaatsvinden, via Invaluable.com, het grootste online veilingplatform ter wereld.

“In eerste plaats zal alles online plaatsvinden. Maar wanneer zich een mooie kans voordoet om één of verschillende kijkdagen te organiseren en de werken te tonen, dan zal ik die zeker aangrijpen,” zegt Kahmann.

Om die ideeën te realiseren, is hij al met diverse partijen in gesprek. De catalogus zal naast online ook in gedrukte vorm beschikbaar zijn rond half augustus.

 
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden