Lil Kleine – Ibiza Stories.

PlusAlbumrecensie

Ongemakkelijk: nieuw album Lil Kleine is smeekbede aan vriendin

Lil Kleine – Ibiza Stories.Beeld -

Het nieuwe album van Lil Kleine lijkt te verwijzen naar het incident waarbij hij zijn geliefde zou hebben mishandeld. De nummers samen vormen een lange smeekbede aan zijn vriendin om hem terug te nemen. Het voelt nogal ongemakkelijk daar als luisteraar getuige van te zijn.

Stefan Raatgever

Ibiza Stories. De titel van Lil Kleines vijfde album is net zo provocatief als intrigerend. Wil de rapper op de plaat het ware verhaal vertellen over het incident op Ibiza waarbij hij zijn vriendin Jaimie Vaes zou hebben mishandeld? Hij werd gearresteerd, snel weer vrijgelaten en bracht samen met Vaes een merkwaardig ogende videoboodschap uit waarin de twee geweld ontkenden. Inmiddels staat de relatie van het koppel ‘in pauzestand.’

Op Ibiza Stories worden al snel een paar dingen duidelijk: de rapper (Jorik Scholten, 27) wil zijn vriendin weer terug. En volgens hem hebben de media en anderen ‘die genieten als het slecht gaat’ een kwalijke rol gespeeld bij de verwijdering tussen de twee. Ook niet mis te verstaan: Lil Kleine blijft over zijn liefdesverdriet schrijven en rappen tot de situatie verandert.

Dankzij die instelling vormen de vijftien liedjes van Ibiza Stories één lange hartenkreet gericht aan zijn ex-geliefde: neem me terug! Elk hoekje van Lil Kleines hartzeer wordt onderzocht. De slotsong heet Lasten: lusten en lijkt een samenvatting van al het voorgaande: Een paar jaar geleden was het mooier/…/We waren bezig met trouwplannen/…/Waarom wil je niet meer één zijn?/Het doet nog steeds pijn.

Dat laatste was ons inmiddels duidelijk. Door de expliciete teksten kun je als luisteraar niets anders dan ze letterlijk nemen en raak je snel overvoerd door Kleines relatiepijn. Het korte intermezzo over de onderhandelingen ‘met Kees’ over een nieuw platencontract – Het gaat om gekke nullen – helpt nauwelijks.

Spannender was het geweest als de rapper ook zijn eigen gedrag onder de loep had genomen. De albumtitel, tevens de openingssong, blijkt echter geen voorbode van introspectie. Ik heb er genoeg van geleerd, rapt hij slechts. Waarvan? En wat houdt die les in? Het blijft onbenoemd.

Muzikaal is er weinig aan te merken op Ibiza Stories. De productie van Jack Shirak is eigentijds, raak gekozen en bijna elke keer bijzonder verleidelijk. Wat een constant hoog niveau levert de beatmaker af en wat maakt hij de eenzijdige plaat nog prettig beluisterbaar. Een goedgevulde gastenlijst (onder anderen Ronnie Flex en Boef) zorgt daarbij voor fijne variatie in klankkleur.

Toch blijft uiteindelijk de wrange nasmaak van de zichzelf herhalende teksten hangen. Het wordt vermoeiend te luisteren naar iemand die zichzelf als slachtoffer presenteert in een situatie die hij voor toch zeker de helft zelf heeft gecreëerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden