Onderzoeken naar Stedelijk Museum van start

De gemeente Amsterdam heeft haar goedkeuring gegeven aan twee onafhankelijke onderzoeken naar de gang van zaken rond het vertrek van directeur Beatrix Ruf bij het Stedelijk Museum.

Beatrix Ruf in 2014 Beeld ANP
Beatrix Ruf in 2014Beeld ANP

Daarnaast heeft de gemeente de Amsterdamse Kunstraad verzocht advies uit te brengen over de positionering van het Stedelijk Museum 'in de stad, nationaal en internationaal'. Ook zou het college graag van de Kunstraad vernemen hoe het Stedelijk zich in relatie tot het beschikbare budget staande kan houden in een internationale kunstmarkt, en hoe het museum daarbij het publieke belang bewaakt. Vorige week peilde de Kunstraad de stemming al onder kunstenaars en deskundigen tijdens een openbaar debat in De Balie.

Het eerste onderzoek, over Governance, transparantie en nevenfuncties, wordt uitgevoerd door Sjoerd Eisma, voormalig advocaat en lid van de Comité van Aanbeveling van het Kröller-Müller Museum, en oud-rechter Jan Peeters. Het tweede onderzoek, over de naleving van de beloningsregelgeving en de Wet Norming Topinkomens, is in handen van advocaat Tom Barkhuysen van Stibbe en hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit van Leiden.

De opdracht
Het initiatief voor beide onafhankelijke onderzoeken werd in oktober genomen door de Raad van Toezicht van het Stedelijk, die toen nog onder leiding stond van Ferdinand Grapperhaus. De gemeente Amsterdam nam later het opdrachtgeverschap van beide onderzoeken over en verruimde de opdracht: er zal ook worden gekeken naar de rol van de gemeente.

Madeleine de Cock Buning, die interim-voorzitter is van de Raad van Toezicht nadat Grapperhaus minister van justitie werd, zegt uit te kijken naar de conclusies en aanbevelingen van de twee rapporten, waarmee de onderzoekers naar verwachting aan, het einde van het eerste kwartaal van 2018 zullen komen, maar stelt tevens dat ze in de tussentijd niet stil wil blijven zitten.

Spanningsveld
"Het Stedelijk is een instelling die met publiek geld wordt gefinancierd. Tegelijk is private financiering absoluut onmisbaar. Het huidige spanningsveld tussen cultureel ondernemerschap en publiek belang vraagt om een kritische interne dialoog en afstemming met alle betrokkenen, juist in de maatschappelijke context waarin het museum acteert. We willen kritisch kijken en leren, juist nu."

Om de balans tussen publieke belangen en het cultureel ondernemerschap in evenwicht te houden, is ook de samenstelling van de Raad van groot belang, stelt De Cock Buning, die jurist, bestuurder en toezichthouder is en voorzitter van het Commissariaat voor de Media. "Er zal goed worden gekeken naar de verschillende deskundigheden, ervaring en achtergronden bij de samenstelling, teneinde het juiste evenwicht te vinden. Het gesprek daarover is al gaande, maar vanzelfsprekend gaan wij de inzichten van de onderzoekers daarover meenemen."

De Raad wil wachten met de benoeming van de nieuwe directie - zakelijk directeur Karin van Gilst was 1 oktober al vertrokken - tot na afronding van beide onderzoeken en het advies van de Amsterdamse Kunstraad. Ook de benoeming van een nieuwe voorzitter en een nieuw lid van de Raad van Toezicht zal pas daarna plaatsvinden. Tot die tijd blijft de leiding van het Stedelijk in handen van interim-directeur Jan Willem Sieburgh.

Lees ook:
Koolhaas: 'Stedelijk heeft meer ruimte voor eigen interpretatie'
'Het Stedelijk moet minder leunen op de jetsetkunstenwereld'

Madeleine de Cock Buning Beeld Sanne De Wilde
Madeleine de Cock BuningBeeld Sanne De Wilde
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden