Nieuws

Onderzoek naar processen rond belangenverstrengeling top NPO

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) begint een breed onderzoek naar de borging van processen bij de NPO en landelijke publieke omroepen die belangenverstrengeling moeten voorkomen. Dat heeft de toezichthouder donderdag bekendgemaakt. De aanleiding voor het onderzoek zijn ‘signalen in de afgelopen periode’.

Het Parool
Het NPO-gebouw op het Mediapark, waar de schijn van belangenverstrengeling voortaan door nieuwe processen  vermeden moet worden. Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht
Het NPO-gebouw op het Mediapark, waar de schijn van belangenverstrengeling voortaan door nieuwe processen vermeden moet worden.Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Het onderzoek richt zich op de aanpassing van werkwijzen bij de NPO, zodat belangenverstrengeling of de schijn van belangenverstrengeling moeten worden voorkomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om persoonlijke- en werkrelaties tussen beleidsbepalende functionarissen van de NPO en personen in relevante functies buiten de publieke omroep.

Het Commissariaat betrekt bij het onderzoek mogelijk de uitkomsten van het onderzoek dat de Auditdienst Rijk recent instelde naar de gang van zaken bij de NPO naar aanleiding van een melding van een klokkenluider. Deze maakte melding van constructies waarbij het salarisplafond in de publieke omroep zou worden ontweken. In deze melding speelde dat toenmalig NPO-baas en huidig D66-wethouder van Amsterdam Shula Rijxman goed bevriend was met Marjan Hammersma, de hoogste ambtenaar van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Vanochtend bevestigde een woordvoerder van de NPO dat Rijxman een privévakantie met staatssecretaris Sander Dekker van Media in 2017 niet heeft gemeld bij haar werkgever. Met deze reis naar Israël handelde Rijxman mogelijk in strijd met de gedragscode voor bestuurders van de publieke omroep.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden