Onderscheiding voor scenarioschrijver Frank Houtappels

Toneel-, scenario- en liedjesschrijver Frank Houtappels heeft maandag een koninklijke onderscheiding ontvangen voor zijn belangrijke bijdragen aan de Nederlandse televisie- en filmcultuur. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema reikte het lintje uit aan Houtappels.

ANP
null Beeld Harmen De Jong
Beeld Harmen De Jong

Halsema prees de scenarioschrijver voor zijn veelomvattende oeuvre dat ‘van grote betekenis was en is voor onze samenleving’. Houtappels maakt zware maatschappelijke thema’s voor een breed publiek toegankelijk. Ook hebben personages met een LHBTI+-achtergrond mede dankzij hem een plek in het Nederlandse serie- en filmaanbod. Houtappels zei vlak nadat hij het lintje in ontvangst had genomen ‘totaal verrast’ te zijn met de onderscheiding.

Frank Houtappels schreef de afgelopen 25 jaar tal van scenario’s voor films en televisieseries als Familie Kruys, April May en June, Het Klokhuis, Koefnoen en Ja Zuster, Nee Zuster. Ook won hij diverse prijzen. Zo kreeg hij in 2008 de Zilveren Nipkovschijf voor Het Vrije Schaep. Voor de tv-serie Gooische Vrouwen mocht Houtappels een jaar later een Gouden Televizier-Ring in ontvangst nemen.

Houtappels is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden