'Onderdoorgang Rijksmuseum toch afsluiten'

Prominente Amsterdammers als Hedy d'Ancona, Hans van Beers en Geert Mak willen dat de onderdoorgang van Het Rijks toch afgesloten wordt. Foto ANP Beeld
Prominente Amsterdammers als Hedy d'Ancona, Hans van Beers en Geert Mak willen dat de onderdoorgang van Het Rijks toch afgesloten wordt. Foto ANP

AMSTERDAM - Een groep prominente Amsterdammers vraagt vandaag in een petitie de onderdoorgang van het Rijksmuseum toch af te sluiten voor fietsers. Dan kan het originele plan van de architecten Cruz en Ortiz, met de toegang van het museum in het midden van de onderdoorgang, alsnog worden uitgevoerd.

De petitie is onderschreven door onder anderen Hedy d'Ancona, oudminister van Cultuur, Hans van Beers, directeur van het conservatorium en voormalig directeur van het Stedelijk Museum, de voormalige rijksbouwmeesters Tjeerd Dijkstra en Jo Coenen en schrijver Geert Mak.

'Het nieuwe Rijksmuseum wordt een juweel, de trots van Amsterdam. Maar daaromheen wordt het een bende, zowel voor fietsers als voor bezoekers. Er is nog een laatste kans dat te voorkomen. Vandaar deze oproep,' aldus de opstellers.

Het gerenoveerde Rijksmuseum zal in 2013 meer dan twee miljoen bezoekers per jaar trekken. 'Op hoogtijdagen zullen tienduizenden aankomende, wachtende en vertrekkende mensen zich vrij moeten kunnen bewegen in en ter weerszijden van de doorgang onder het museum, nauw verbonden met het Museumplein en met het voorplein aan de Singelgracht. Een prachtige setting voor dat nieuwe juweel.'

Ooit werd besloten de onderdoorgang te behouden voor het fietsverkeer. Onder druk van de Fietsersbond en stadsdeel Oud-Zuid moesten de architecten de in- en uitgang verleggen naar de glazen zijwanden.

Dat terwijl rechtdoor fietsen over het Museumplein al jaren niet meer mogelijk is, omdat die route is opgeheven.

'Wie veel door de stad fietst, ziet het voor zich: dat wordt dus een chaos. Voortdurend zullen fietsers in de knoop raken met kalm wandelende voetgangers, die ook nog eens voor het merendeel totaal niet gewend zijn aan het Amsterdamse fietsgedrag,' aldus de oproep.

De enige mogelijkheid is de fietsroutes om het museum heen te leiden. Daarmee wordt de fietsroute slechts vijftig meter langer, ofwel vijftien seconden fietsen, aldus de opstellers.

Volgens Geert Mak is de vertraging bij de verbouwing 'een godsgeschenk'. ''We zijn wat laat wakker geworden, maar beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.''

Mak, die zelf lid is van de Fietsersbond, ziet drie oorzaken waardoor de nieuwe toegang tot een zoutloos compromis is verworden. ''De Fietsersbond was iets te monomaan. Het stadsdeel is te zwak om het goed te doen en de gemeente was te laf om dit tot grootstedelijk project te verklaren. De gemeente had de verbouwing al lang naar zich toe moeten trekken.''

Het plan van de architecten Cruz en Ortiz werd destijds juist gekozen vanwege de oplossing die ze hadden bedacht om het nieuwe Rijksmuseum te ontsluiten, in het midden van de onderdoorgang. Onder druk van de Fietsersbond en stadsdeel Oud-Zuid blijft het tracé aan de fietsers en komen er nu vier in- en uitgangen in de glazen zijwanden.

Omdat niemand daar tevreden mee is, hebben de huidige rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol en Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum, het stadsdeel onlangs gevraagd zich over alternatieven voor de ontsluiting te buigen. Het gaat daarbij om een bouwadviesaanvraag. Pijbes en Van der Pol spreken van verkenningen en willen er nog niets over kwijt.

Maar ook bij die alternatieven blijft de doorgang open voor de gemiddeld tienduizend fietsers die er per dag gebruik van maakten, stelt stadsdeelvoorzitter Egbert de Vries.

Volgens De Vries is dat ook noodzakelijk, omdat de passage bij hoofdfietsroute van de stad hoort en de gemeente het Rijksmuseum zelf tot poortgebouw heeft uitgeroepen. De Vries: ''Wat is trouwens mooier en Hollandser dan vanuit het museum de fietsers voorbij te zien komen?" (FRANS BOSMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden