Gallery viewer

Onbeperkt kunstbudget? ‘Dan zou ik Marina Abramović uitnodigen’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Adviseur Andrea Davina (45) maakt met haar collectie een transitie door naar het verzamelen van vrouwelijke kunstenaars.

Manuela Klerkx en Oscar Van Gelderen
Josefin Arnell, Chicks with Ticks 3 (2018), Galerie Stigter Van Doesburg. Beeld Gallery viewer
Josefin Arnell, Chicks with Ticks 3 (2018), Galerie Stigter Van Doesburg.Beeld Gallery viewer

Wat betekent kunst voor u?

“Kunst zet mij aan het denken over mijzelf en de wereld waarin we leven. Het brengt mij in beweging. De ene keer is een kunstwerk heel mooi en kun je erin wegdromen, een andere keer opent het je ogen voor een maatschappelijke kwestie, zoals de Guerrilla Girls dat doen.”

Heeft u kunst van huis uit meegekregen?

“Mijn oma verzamelde antiek en oude schilderijen, van haar heb ik leren kijken. Met mijn ouders gingen we vaak naar musea waarbij het museum Salvador Dalí in Figueres de meeste indruk op mij maakte. Vanaf die tijd ben ik mij gaan interesseren in kunst.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Vooral via bevriende kunstenaars, verzamelaars en van mensen werkzaam in de kunst­wereld. Ook volg ik veel online platforms, podcasts zoals Naakt op een kleedje, en websites als awarewomenartists.com en Mister Motley. Zo nu en dan koop ik losse kunstbladen, zoals See All This en Frieze.”

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Ik kom graag in het museum, het liefst voor een solotentoonstelling, om zo helemaal in te zoomen in de wereld van de kunstenaar, me te verdiepen in wat die te vertellen heeft. Door mijn werk voor de Theodora Niemeijer Prijs kom ik vaker bij kunstenaars in de studio.”

Irene Fortuyn,  World of Welcome II (2012), Galerie Stigter Van Doesburg. Beeld Gallery Viewer
Irene Fortuyn, World of Welcome II (2012), Galerie Stigter Van Doesburg.Beeld Gallery Viewer

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Vroeger kocht ik zeker vijf werken per jaar, tegenwoordig is dat wat minder, ongeveer drie, en bij voorkeur uniek werk. De laatste jaren maakt mijn collectie een transitie door. Ik ben alleen maar vrouwelijke kunstenaars gaan verzamelen, en op de een of andere manier heeft dat meer tijd nodig.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Steeds vaker online of via de kunstenaar, en afhankelijk of de kunstenaar een galerie heeft dan via de galerie. Of kunstenaarsinitiatieven zoals F-Razzor.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Nee, dat is niet belangrijk. Soms kopen we iets samen, soms apart. Het is geen criterium. Als ik enthousiast ben over een kunstenaar, is mijn partner dat vaak ook en andersom. We beslissen autonoom.”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“Er is een aantal galeries in Nederland dat ik wat vaker fysiek of virtueel via viewing rooms bezoek, maar ik let meer op de kunstenaar dan op de programmering van een galerie.”

Cristina Lucas,  Composition A War Without Winners, Bruno Latour (2020), tegenboschvanvreden. Beeld Gallery Viewer
Cristina Lucas, Composition A War Without Winners, Bruno Latour (2020), tegenboschvanvreden.Beeld Gallery Viewer

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Ik zou Marina Abramović uitnodigen een stilteruimte te maken in huis, waar we dan bezoekers uitnodigen voor de Abramovićmethode. Je verlaat de ruimte met een kunstwerk dat je bij je draagt – een ervaring.”

“Of ik zou een architect vragen een virtueel museum te realiseren met belangrijke vrouwelijke kunstenaars als Kim Sooja, Monica Bonvicini, Loie Hollowell, Hilma Af Klint, Guerrilla Girls, Judy Chicago, Louise Bourgeois, Germaine Kruip, Agnes Denes, Iris Kensmil, Sophie Calle, Rineke Dijkstra, Marlene Dumas en vele anderen. Het enige wat op de salontafel ligt is een VR-bril.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Irene Fortuyn is een van mijn eerste aan­kopen. Mede door haar heeft mijn manier van verzamelen een andere richting gekregen. Bevragen is een centraal thema in haar werk.”

“Josefin Arnell won de Theodora Niemeijer Prijs in 2018 en maakte toen een beeld van een reusachtige teek. Zij speelt met de combinatie van research en fictie. Ik word elke dag blij wakker met het werk van Cristina Lucas dat boven ons bed hangt. Ook bij haar speelt onderzoek een belangrijke rol en ik bewonder haar ‘esthetisch activisme’. Ze provoceert, maar wel met veel humor.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com.

Andrea Davina is voorzitter van Stichting Niemeijer Fonds en adviseur in de financiële en in de kunst­wereld. Beeld Gallery Viewer
Andrea Davina is voorzitter van Stichting Niemeijer Fonds en adviseur in de financiële en in de kunst­wereld.Beeld Gallery Viewer
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden