Update

Omvang cybercrime niet bekend

DEN HAAG - Cijfers over cybercrime (internetcriminaliteit) zijn via de politiecomputers moeilijk op te hoesten. De politie houdt dit niet apart bij. Dat zegt Frans Kolkman, hoofd van het Bureau Digitale Expertise van de politie.

Volgens Kolkman zijn er geen aparte gegevens bekend over internetcriminaliteit omdat de aangiftes worden geregistreerd als bijvoorbeeld oplichting of een andere 'gewone' criminele handeling. Behoefte aan een aparte registratie is er niet, aldus verschillende politiefunctionarissen.

Het ministerie van Justitie streeft wel naar meer inzicht en wil een onderzoek doen om inzicht te krijgen in de manieren waarop en de mate waarin particulieren en bedrijven te maken hebben met internetcriminaliteit.

Hoewel er nog maar weinig bekend is over de schaal waarop internetcriminaliteit in Nederland voorkomt, heeft het ministerie van Justitie wel een publiekscampagne opgezet die mensen moet wijzen op de gevaren van cybercrime. Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) heeft gisteren het officiële startsein voor de campagne gegeven. Onderdeel van de campagne zijn vijf concrete tips voor veilig gebruik van internet.

Uit onderzoek blijkt dat mensen onvoldoende inzien dat hun internetgedrag kan leiden tot oplichting of misbruik van hun persoonsgegevens. De meeste Nederlanders weten wel dat het verstandig is een virusscanner en firewall te gebruiken.

Internetprovider Xs4all vindt de publiekscampagne over veilig internetten een goed idee. ''De vijf tips die de campagne geeft, zijn voor de gevorderden misschien wat te simpel, maar voor de gemiddelde internetter zeker niet overbodig,'' zegt een woordvoerder van Xs4all.

De vijf tips die Justitie geeft zijn: zet je firewall aan, ga bewust om met je persoonsgegevens, check altijd het webadres waarvoor je betaalt, open nooit zomaar bestanden en wees alert op contacten die aanbiedingen doen of om gegevens vragen. ''Die tips liggen voor de hand, maar er zijn nog steeds mensen die besmette gratis software downloaden of ingaan op financiële mails uit Nigeria,'' aldus de woordvoerder.

Volgens Xs4all komen voor de hand liggende adviezen bij de techneuten wellicht over als een lachertje, maar moet je het de doorsnee-internetter juist niet te moeilijk maken. ''Als je meteen heel technisch begint, haakt de gewone internetter af.''

Nederland heeft een hoge computerdichtheid: circa 12,3 miljoen Nederlanders zitten al dan niet dagelijks op het internet. Via allerlei kanalen waarschuwt de overheid voor de gevaren die daarbij op de loer liggen. Zo is er bij het Korps landelijke politiediensten (KLPD) een Meldpunt Cyber Crime. Wie op het internet is opgelicht kan daar nog niet terecht. Het MCC richt zich op kinderporno, racisme op het web en terreurdreiging. Dan is er ook nog de digitale beveiligingsdienst van de overheid Govcert.nl. Die heeft de speciale website waarschuwingsdienst.nl in het leven geroepen die waarschuwt bij dreigend gevaar met sms en e-mail. De site werd vorig jaar 703.000 keer geraadpleegd.

Govcert kwam vorig jaar bij 156 incidenten van cybercrime in actie, negentien procent vaker dan in 2007. Het betrof onder meer criminelen die met nepmails inlogcodes van bankklanten probeerden te stelen en pogingen van hackers om websites van overheden binnen te dringen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden