Nieuws

Omstreden videokunstwerk Westland Wells krijgt nu een plek op het Europaplein

De plaatsing van het kunstwerk Virtual Fountains op het Europaplein kan doorgaan. De bezwaren van omwonenden tegen de verlening van de omgevingsvergunning zijn afgewezen.

Het werk Westland Wells heet straks op de nieuwe plek Virtual Fountains. Beeld Femke Schaap
Het werk Westland Wells heet straks op de nieuwe plek Virtual Fountains.Beeld Femke Schaap

Het werk van beeldend kunstenaar Femke Schaap maakt deel uit van de herinrichting van het plantsoen aan de oostkant van het Europaplein. Het kunstwerk bestaat uit drie clusters van blokken wit marmer waarop van zonsondergang tot zonsopgang beelden van stromend water worden geprojecteerd.

Een eerdere poging om het kunstwerk onder de naam Westland Wells een plek te geven in een groenstrook aan de Theophile de Bockstraat strandde in 2016 op verzet uit de buurt. Schaap stapte naar de rechter en in 2018 bepaalde het gerechtshof dat het stadsdeel op zoek moest naar een nieuwe plaats voor de bestelde beeldengroep.

Lichtbeelden

Ook op het Europaplein bestaan zorgen over de komst van het videokunstwerk. De bezwaren zijn velerlei. De indieners vinden het werk in strijd met het bestemmingsplan. Ook wordt betreurd dat parkeerplaatsen worden opgeofferd voor de herinrichting. De gemeente heeft onvoldoende rekening gehouden met de wensen die de bewoners tijdens de inspraak naar voren hebben gebracht.

Er zijn ook inhoudelijke bezwaren tegen het videokunstwerk. De bezwaarmakers vrezen onder meer dat de lichtbeelden ten koste gaan van de verkeersveiligheid, hinder veroorzaken voor de vogels en epileptische aanvallen in de hand werken, zorgen die indertijd ook door omwonenden van de Theophile de Bockstraat werden ingebracht.

Die bezwaren snijden ook op de nieuwe plek geen hout, vindt de bezwaarschriftencommissie. Er is wederom een lichtonderzoek uitgevoerd en daaruit blijkt dat de intensiteit van de projector vele malen lager is dan van een gemiddelde straatlantaarn. Van een stroboscopisch effect of lichtflitsen in de huiskamer waar sommige bezwaarmakers beducht voor zijn, is geen sprake.

Beschermd stadsgezicht

Een ander bezwaar was dat de stenen platen gevaarlijk kunnen zijn voor spelende kinderen. De commissie noemt ook dit niet aannemelijk. Het kunstwerk is voor de zekerheid nog eens getoetst aan de wettelijke eisen voor attractie- en speeltoestellen, en dat leidde tot het oordeel dat het werk veilig is.

De bezwaarschriftencommissie is van oordeel dat de gemeente zorgvuldig te werk is gegaan bij de verlening van de vergunning. Die was onder meer nodig omdat het kunstwerk in beschermd stadsgezicht komt te staan. De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit bepaalde eerder dit jaar dat de plaatsing van het werk geen negatieve gevolgen heeft voor dat beschermd stadsgezicht.

Tegen de komst van het kunstwerk waren in totaal dertien bezwaarschriften ingediend. Een van de dertien is ongegrond verklaard omdat de indiener op anderhalve kilometer van het Europaplein woont. Een ander bezwaarschrift was aangevuld met 23 steunbetuigingen, maar hiervan konden slechts drie sympathisanten worden geïdentificeerd.

De herinrichting van het plantsoen gaat later dit jaar van start. De werkzaamheden moeten in 2022 worden afgerond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden