Omroep Ongehoord Nederland wil ‘noodzakelijk tegengeluid’ laten horen

Een omroep waar je ‘nog alles kunt zeggen, zonder politiek correct te hoeven zijn’, dat moet Ongehoord Nederland worden.

Arnold Karskens Beeld ANP
Arnold KarskensBeeld ANP

Oud-oorlogsverslaggever Arnold Karskens en voormalig VVD-Kamerlid Ybeltje Berckmoes willen met een nieuwe omroep toegang krijgen tot het publieke bestel. Ook journalist Joost Niemöller en schrijver Haye van der Heyden zijn betrokken bij het initiatief, dat steun krijgt van de PVV en Forum voor Democratie.

In een interview met het AD zeggen Karskens en Berckmoes dat Ongehoord Nederland een ‘noodzakelijk tegengeluid’ wil laten horen, omdat op dit moment binnen de NPO nauwelijks ruimte is voor kritiek op het klimaatbeleid of immigratie. “Thierry Baudet en Geert Wilders plus hun achterban komen nauwelijks aan het woord of worden steeds geïnterrumpeerd. Het is funest voor de democratie,” vindt Karskens, die twee jaar op zijn website een ‘zwartboek’ bijhield over de NOS, die hij van vooringenomendheid beticht.

Vijftigduizend leden

“De publieke omroep bestaat uit een kleine cirkel van meningen en personen die het nieuws brengen. Het is hoog tijd voor nieuwe gezichten. Wij worden de eerste Peter R. de Vries-vrije omroep,” aldus Karskens in het AD.

Voor het zover is moeten eerst vijftigduizend leden worden geworven. Daar hebben de initiatiefnemers tot 31 december de tijd voor. Daarna beoordeelt het Commissariaat voor de Media of de aspirant-omroep zich voldoende onderscheidt. Karskens en Berckmoes zijn er van overtuigd dat genoeg Nederlanders zitten te wachten op hun omroep. Zeker ‘een derde’ van de bevolking zou zich nu niet herkennen in de ‘eenduidige NPO’.

Zwarte piet

Berckmoes, die na haar Kamerlidmaatschap een boek schreef over haar ‘ontluisterende jaren’ in de VVD-fractie, belooft bij Ongehoord Nederland ‘talkshows met harde confrontaties, satire en beschouwingen.’ “Stel dat wij veel zendtijd krijgen, dan is een Sinterklaasjournaal ook bij ons mogelijk, mét Zwarte Pieten.” Karskens: “Wij zijn niet meteen racisten als we onze gezichten zwart schminken. (...) Wij hoeven ons helemaal nergens voor te schamen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden