OM eist in hoger beroep vier jaar cel tegen Tarik Z.

Tarik Z., de man die in januari van dit jaar het NOS-journaal wilde overnemen, moet als het aan het Openbaar Ministerie vier jaar de cel in, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Agenten overmeesteren Z. nadat hij op 29 januari de studio van de NOS binnen wist te dringen Beeld anp
Agenten overmeesteren Z. nadat hij op 29 januari de studio van de NOS binnen wist te dringenBeeld anp

Dat eiste de aanklager vandaag tijdens het hoger beroep bij het gerechtshof in Leeuwarden. Z. gijzelde volgens justitie een bewaker van het NOS-gebouw om vervolgens een speech te kunnen houden op televisie. Hij had een nepwapen bij zich.

De rechtbank veroordeelde Z. eerder tot dertig maanden gevangenisstraf, waarvan vijftien voorwaardelijk. Zowel het Openbaar Ministerie als Z. ging in beroep tegen deze straf.

Verklaring
Z. leverde vanochtend bij aanvang van het hoger beroep een verklaring van 31 pagina's aan het gerechtshof in Leeuwarden gestuurd. In deze verklaring, voorzien van een hoofdstukindeling, vertelt hij zijn versie van de gebeurtenissen en reageert hij op getuigen die anders verklaren. Ook heeft hij in het document de speech toegevoegd die hij de bewuste avond wilde voordragen op televisie.

De rechtbank veroordeelde Z. eerder tot dertig maanden gevangenisstraf, waarvan vijftien voorwaardelijk. Zowel het Openbaar Ministerie als Z. gingen in beroep tegen deze straf.

De twintigjarige man schreef het document nadat de rechtbank in zijn zaak uitspraak had gedaan. 'Ik dacht dat de rechtbank mij begreep naar aanleiding van de processen-verbaal in het dossier. Na de uitspraak ben ik daaraan gaan twijfelen en heb ik besloten om dit document te schrijven', zegt Z. in een reactie op de verklaring.

Mogendheden
Het hof en het OM stelden veel vragen over dit nieuwe document. Vooral de toegevoegde speech zorgde voor vraagtekens. De tekst komt niet volledig overeen met die van de speech die Z. op televisie wilde houden. Volgens de verdachte was het in januari niet veilig om deze informatie met 'mogendheden' te delen. Zijn advocaat noemt de speech in het document 'geactualiseerd'.

Bij het hof kwam ook het 'hackerscollectief' aan de orde waar Z. contact mee zou hebben. Hij schreef hier ook over in zijn dreigbrief die hij bij de NOS overhandigde. Volgens Z. heeft hij geen contact meer met dit collectief. Op zijn computer werden geen aanwijzingen gevonden dat hij contact had met een dergelijke groepering.

Het hof vroeg Z. om terug te kijken op zijn actie, nu tien maanden later. Hij noemde het 'niet zo'n slimme actie' waarop de voorzitter van het hof zei dat 'dit wel een heel genuanceerd standpunt is'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden