Oliver Stones republikeinse 'Apocalyps'

Regisseur Oliver Stone. Foto EPA/Steffen Schmidt Beeld
Regisseur Oliver Stone. Foto EPA/Steffen Schmidt

WASHINGTON - De laatste twee woorden vormden het hoogtepunt van W, de omstreden film van Oliver Stone over president George W. Bush, die dit weekend in première ging. In een uitverkochte bioscoop nabij Washington zag ik Bush' jeugd, zag hem als drinkend en flirtend rijkeluiszoontje voorbijkomen, zijn bekering tot God, zijn verkiezingsoverwinningen en uiteindelijk zijn ondergang als president door het fiasco in Irak.

Toen verschenen de woorden 'the end' op het scherm. De allerlaatste twee woorden behoorden echter toe aan een onbekende persoon in de megabioscoop. ''Vote Obama!'', riep iemand uit volle borst.

Het gelach en applaus die volgden, zeiden alles over de mentale toestand van de VS. Het land snakt naar het einde van de regering-Bush. Bijna negentig procent van de bevolking gelooft nu dat het land op de verkeerde weg zit. Zelden zat de VS zo in de put, zelden zal het verlangen naar 'the end' zo tastbaar zijn geweest.

De onvrede over de huidige toestand is de alles overheersende factor in de verkiezingen. Barack Obama voert inmiddels dan ook de meest klassieke campagne die er bestaat. De kern van zijn boodschap: 'Throw the bums out!' (Stem de nietsnutten weg!). Obama zelf zegt het genuanceerder: ''We kunnen ons niet nog eens vier jaar zoals de voorbije acht veroorloven.''

De stemming in het land is zo giftig, dat Republikeinen zich er geen raad mee weten. ''Ik heb net het meest bevreemdende moment uit mijn loopbaan meegemaakt,'' liet een anonieme campagnestrateeg zich onlangs ontvallen tegen het blad Politico. De Republikein was een groot voorstander van keiharde aanvallen. Obama zou in televisiespotjes afgebrand worden. De strategie in één woord: karaktermoord.

De spotjes liggen al klaar en zijn vertoond aan een 'focus group', een doorsnee van het electoraat. Ze bereiken het beoogde doel maar er is één probleem, moest de campagnestrateeg tot zijn verbijstering vaststellen. Het interesseert de kiezers geen snars.

Zo was één vrouw ervan overtuigd dat Obama ooit deel had uitgemaakt van 'een terroristische groep', maar ze bleek nog veel bozer over de hoge ziektekostenpremies. ''Daarom stem ik toch op Barack.''
Door het hoofd van de campagnestrateeg spookte naar eigen zeggen maar één gedachte: ''Dit is dus de Apocalyps.'' (FRANK HENDRICKX)

www.wthefilm.com

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden