PlusInterview

Of Downton Abbey nóg een deel krijgt, wil iedereen graag weten

Een tweede Downton Abbey-speelfilm kan, gezien het succes van de eerste, niet uitblijven. Bedenker en scenarist Julian Fellowes heeft echter nog geen letter op papier staan, bezweert hij.

Ab Zagt
Downton Abbey is wereldwijd een succes.   Beeld Digital / 35mm
Downton Abbey is wereldwijd een succes.Beeld Digital / 35mm

Hij wordt er soms wat kribbig van, geeft Julian Fellowes (70) toe. Zodra in zijn omgeving het gesprek op Downton Abbey komt, krijgt de op-en-top Engelse gentleman de vraag of er een vervolg komt. “Dat was bij de televisieserie het geval en na de speelfilm gebeurt dat weer. De honger is kennelijk nog niet gestild.”

Voormalig acteur Fellowes, die ook afgevaardigde is namens de Conservatieve partij in het Hogerhuis, is – hand op zijn hart – nog niet eens begonnen met het schrijven van een vervolg op de film. “Ik leg nu de laatste hand aan The Gilded Age, een serie die zich afspeelt in New York anno 1880 en de eerste bloeiperiode van de stad behandelt. Het gaat weer over de hogere en lagere kringen van een gemeenschap.”

Het is bekend terrein voor Fellowes. Downton Abbey kent dezelfde opzet, evenals de speelfilm Gosford Park, een soort voorloper van de populaire serie, onder regie van Robert Altman, met een sterrencast. “Dat was een eenmalig avontuur. In Gosford Park zat geen televisieserie. In het verhaal was sprake van een smeulende haat tussen de aristocraten en hun personeel. Wie wil daar nu jarenlang naar kijken? Het succes van Downton Abbey stoelt deels op het wederzijdse begrip van de eigenaren van het landgoed en hun staf. Er waren natuurlijk spanningen en dramatische ontwikkelingen, maar de dominante factor was toch dat beide partijen niet zonder elkaar konden.”

De speelfilm, in Nederland door bijna een half miljoen mensen in de bioscoop bekeken, suggereerde aan het slot dat er een wisseling van de wacht in het verschiet ligt. De door Maggie Smith gespeelde douairière geeft min of meer het stokje over aan haar kleindochter Mary Crawley. Zij wordt verantwoordelijk voor het landgoed. Haar nieuwe bewind biedt tal van opties voor Fellowes.

Butler

“Ach, er is de laatste jaren van alles gesuggereerd. In de Engelse media stond laatst dat er een spin-off komt over butler Carson die met zijn vrouw een hotel begint. Toen ik te kennen gaf dat ik dat wel een aardige suggestie vond, niet meer dan dat, werd het meteen als nieuws gepresenteerd. Geloof me, ik heb nog geen letter geschreven.”

De wereldwijde populariteit van Downton Abbey verbaast Fellowes nog steeds. “Een verklaring kan zijn dat het opgeruimde karakter van de verhalen mensen een steun in de rug geeft, zeker in deze barre tijden. De serie is minder vilein dan andere series, zoals Mad Men. Die is ook geweldig knap gemaakt, maar de toonzetting is beduidend anders.”

Fellowes bestrijdt dat Downton Abbey vooral door vrouwen wordt gewaardeerd. Hij schat in dat veel mannen heimelijk ook de serie en de film hebben bekeken.

“Ik zag ooit een cartoon in een Amerikaanse krant over een man die naar de televisie keek. Zijn hond zat naast hem en zei: “Als je mij een stukje worst geeft, dan verklap ik niet dat je naar Downton Abbey kijkt.” Velen zien het toch als een guilty pleasure.”

Dat fans soms ver gaan in hun adoratie, merkte Fellowes ooit in een Amerikaanse boekhandel. Een vrouw klampte hem aan met tranen in de ogen. “Zij vond dat een van de personages het veel te zwaar te verduren had in de serie. Mijn opmerking dat het allemaal fictie was, wilde zij niet accepteren.’’

Julian Fellowes. De bedenker van de serie kan alles; hij is ook nog politicus en was acteur.  Beeld Evan Agostini/Invision/AP
Julian Fellowes. De bedenker van de serie kan alles; hij is ook nog politicus en was acteur.Beeld Evan Agostini/Invision/AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden