Plus

Ode aan de vriendschap met Gijs Thio

Na de vermissing van Amsterdammer Gijs Thio vijf jaar geleden, zetten zijn vrienden een grootscheepse zoekactie op. Zondag verschijnt Het Jasje van Luis Martín, de roman die Gilles van der Loo schreef als een ode aan hun vriendschap.

Laura Obdeijn
Vrienden Gilles van der Loo (l) en Gijs Thio. 'Ik heb geschreven vanuit liefde voor die jongen' Beeld Privéarchief
Vrienden Gilles van der Loo (l) en Gijs Thio. 'Ik heb geschreven vanuit liefde voor die jongen'Beeld Privéarchief

Eigenlijk wilde hij dit boek niet schrijven, maar hij ontkwam er niet aan, zegt schrijver Gilles van der Loo (43).

In zijn nieuwe roman Het jasje van Luis Martín schrijft hij over zijn vriendschap met de vijf jaar geleden overleden Gijs Thio. "Het gebeurde gewoon, dit moest geschreven worden."

Verwerken
Van der Loo begon al eerder aan een ander boek, maar dat verdween weer in de la. "Het verhaal miste hart."

Hij begon opnieuw, met schetsjes, een verhaal over hem en Thio. "Ik dacht: ik zie wel. Als het niet zou gaan, dan kon ik tussendoor misschien wel iets anders schrijven. Maar er kwam niets anders. Ik had iets te verwerken."

In eerste instantie schreef hij voor zichzelf. "Maar een jaar later ligt er toch een boek."

Het boek volgt drie verhaallijnen, die zich afspelen in zowel het heden als het verleden en waarin fictie en non-fictie elkaar afwisselen en raken.

Een verhaal gaat over een jonge vader die de dood van zijn beste vriend probeert te verwerken, maar daar nauwelijks aan toekomt. Een andere verhaallijn gaat over Van der Loo's eerste kennismaking met Thio en over een Madrileense barman, Luis Martín, waar een jonge Thio tegenop kijkt.
Het boek is tot slot ook een ode aan hun vriendschap, waar in de winter van 2011 abrupt een einde aan kwam.

Na een borrel in het Italiaanse restaurant Toscanini aan de Lindengracht eind februari stapte de veertigjarige Thio in de vroege ochtend op de fiets naar huis. Daar kwam hij echter nooit aan.

Een grootscheepse zoekactie via sociale media en onder meer flyers, posters op fietstaxi's en beelden boven de Escape, opgezet door vrienden van Thio, volgde.

Het jasje van Luis Martín Beeld Gilles van der Loo
Het jasje van Luis MartínBeeld Gilles van der Loo

Weken was de stad in de ban van de vermiste wijnhandelaar. Na een maand werd zijn lichaam gevonden in het water van het Oosterdok, vlakbij het Centraal Station. Vermoedelijk verloor hij zijn evenwicht en verdronk hij in het koude water.

De vriendschap die Van der Loo beschrijft is de vriendschap die hij had met Thio, die hij begin jaren negentig leerde kennen toen ze samenwerkten achter de bar. Een bijna symbiotische relatie hadden ze, ze waren onafscheidelijk.

"We deden alles samen en mensen haalden ons vaak door elkaar." Maar ook de gebreken in die vriendschap, de momenten dat het minder hecht was, wil de schrijver laten zien.

"Na zijn dood ben ik lang boos geweest op Gijs, dat schijnt vaker te gebeuren bij rouw. Waarom wist bijvoorbeeld niemand waar hij die avond was geweest?"

Heel persoonlijk
Toen hij de laatste woorden van het boek schreef voerde verdriet echter de boventoon. "De boosheid was weg, ik mis hem vooral."

Het verhaal is heel persoonlijk. "Het gaat over iemand die me verschrikkelijk aan het hart gaat. Morgen staat dat allemaal buiten te kijk voor iedereen. Dat is verschrikkelijk spannend."

De boekpresentatie in café Kingfisher aan de Ferdinand Bolstraat, waar de vrienden vaak te vinden waren, zal anders zijn dan die van zijn vorige twee boeken. "Ik geloof dat ik naar eer en geweten over hem heb geschreven, vanuit de liefde voor die jongen en ik denk dat veel mensen die hem kenden hem hierin zullen herkennen."

Het jasje van Luis Martín, Uitgeverij Van Oorschot, € 18,99

Onlangs kwam Gijs' naam opnieuw in het nieuws: Zoektocht Noor doet denken aan vermissing Amsterdammer Gijs Thio

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden