Obama vreest terreurdaden via internet

Volgens Obama zijn de Verenigde Staten zeer afhankelijk van computernetwerken en daarom zeer kwetsbaar voor aanvallen via het internet. Foto AP Beeld
Volgens Obama zijn de Verenigde Staten zeer afhankelijk van computernetwerken en daarom zeer kwetsbaar voor aanvallen via het internet. Foto AP

WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama gaat een 'cybertsaar' benoemen die Amerikaanse computernetwerken beter moet beveiligen tegen aanvallen via het internet.

Deze cybertsaar zal leiding gevenaan een op te zetten cyberveiligheidsbureau.

Obama wil Amerika's digitale infrastructuur vanaf heden behandelen als 'een strategisch nationaal waardevol goed'.

Volgens Obama zijn de Verenigde Staten zeer afhankelijk van computernetwerken en daarom zeer kwetsbaar voor aanvallen via het internet. Obama wees er bij de bekendmaking van zijn plannen op dat Al Qaida en andere terreurgroepen gedreigd hebben met elektronische aanvallen. ''Terreurdaden komen niet alleen in de vorm van bomgordels, maar ook in de vorm van een paar aanslagen op het toetsenbord van een computer.''

De VS vrezen naast aanvallen van terreurgroepen ook spionageactiviteiten van Rusland en China via internet. In 2007 rapporteerde het Pentagon bijna 44.000 incidenten van 'kwaadwillende cyberactiviteit' door buitenlandse militairen, inlichtingendiensten en individuele hackers. De president stelt miljarden beschikbaar om de toegang tot elektronische netwerken van de overheid extra te beveiligen. Ook netwerken als die van de beurs en de luchtverkeersleiding krijgen extra bescherming.

Terwijl Obama de VS probeert te beveiligen tegen terreurdaden via internet, heeft zijn voorganger George Bush zich, voor het eerst sinds zijn aftreden, in het openbaar uitgesproken over de onder zijn bewind toegepaste verhoortechnieken op terreurverdachten.

Bush verdedigde tijdens een toespraak in de staat Michigan de marteltechnieken, zoals waterboarden, die terreurverdachten moesten ondergaan na de aanslagen van elf september 2001. ''Ik had gezworen om alles in mijn macht te doen om het Amerikaanse volk te beschermen.'' Eerder verdedigde oud-vicepresident Dick Cheney het waterboarden.

Bush vermeed Cheney's scherpe toon en benadrukte Obama niet te willen bekritiseren. ''Maar ik verzeker u dat de verkregen informatie wel degelijk levens heeft gered,'' aldus Bush. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden