Dans

Numerologie is als een battle met één danser

Twee lijnen lopen door Numerologie, de solo die de Nederlands-Ghanese choreograaf Henry O’Tawiah voor de Amsterdamse freestylehiphopper Lee-Lou Demierre maakte. De eerste is het zoeken naar een manier van bewegen die laat zien wie je bent. Daarnaast is er het passen en meten om uit te vinden waar je plek is.

Die plek in de wereld wordt bepaald door cijfers is O’Tawiahs overtuiging: de dag van je geboorte verwijst naar je talenten en je kansen. Op het podium wordt Demierre geflankeerd door vier witte objecten in de vorm van het cijfer twee, ertegenover staan twee grote zevens.

Demierre begint zijn dans met haperende bewegingen van alleen armen. Langzaam wordt de beweging vloeiender en ruimtelijker, terwijl hij zich van de achterste strook van de dansvloer naar de lichtspot voor op het toneel begeeft.

Spanningsboog

Dat is een moeizaam traject. De choreografie blijft een aaneenrijging van korte bewegingserupties, als een battle met één danser. Telkens wordt de actie onderbroken door stilstand, telwerk en gepeins.

Dat torpedeert de spanningsboog; op goed moment snak je ernaar dat Demierre even lekker doordanst. Want hij kan wel wat: zijn bewegingen zijn gefocust en gearticuleerd, ook als het tempo laag is. Zowel rechtopstaand als liggend slingert hij zijn lijf door een aantal mooie moves.

Een link naar de cijfers legt Demierre niet tijdens zijn trip. Alleen de toeschouwers die kennis over engelen- en meestergetallen in huis hebben, weten dat het hier over zaken als zielsmissie (het getal 2) en zelfverwerkelijking (7) gaat. De rest moet zelf maar iets bedenken, eventueel geholpen door de woorden ‘mystiek’ en ‘symbolisch’ die aan het eind van de voorstelling kort op de achterwand verschijnen. Gewoon blij zijn met de ontmoeting met een leuke danser is natuurlijk ook een optie.

Dans: Numerologie

Henry O’Tawiah/Afro Vibes Festival
Gezien 2/10, Compagnietheater
Nog te zien Bijlmer Parktheater, 10/10

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden