Signalement

Nu ook in de boekwinkel

Marjolijn De Cocq
null Beeld -
Beeld -

Vrouw doet dit, dat

Als beeldend kunstenaar en schrijver Sytske Frederika van Koeveringe de diagnose borstkanker krijgt, grijpt ze terug op het schrijven van dagboeken, zoals ze dat als kind ook deed. Het biedt haar de vrijheid om grip te krijgen op de nieuwe absurditeit van haar bestaan. Vrouw doet dit, dat (Atlas Contact) is een associatief en obsessief onderzoek naar het leven met én na kanker.

null Beeld -
Beeld -

Nadia

Linda Andersson, als kinderster bekend als het Zonnemeisje, is tot levenslang veroordeeld wegens de moord op haar ontrouwe echtgenoot Simon en ze zit vast in de gevaarlijkste vrouwengevangenis van Zweden. Niemand, ook haar zus niet, gelooft dat ze onschuldig is in Nadia, het thrillerdebuut van Elisabeth Norebäck (vertaald door Lammie Post-Oostenbrink, Prometheus.)

null Beeld -
Beeld -

Niets ontgaat ons

In het debuut Niets ontgaat ons van Janke Reitsma (Uitgeverij Mozaïek) speelt zich een gezinsdrama af aan de Waddenkust. Koen leidt samen met zijn ouders een geïsoleerd bestaan. Als zijn moeder zwanger raakt en met haar medicijnen stopt, keren haar psychische klachten terug. Zijn zusje wordt geboren met een ernstige chromosoomafwijking en als zijn vader zich steeds meer terugtrekt, besluit Koen de zorg voor haar op zich te nemen.

null Beeld -
Beeld -

Een roos alleen

Rose is net 40 jaar geworden als ze wordt gebeld door een advocaat die haar vraagt naar Kyoto te komen voor het testament van haar vader Haru, die ze nooit heeft gekend. In Een roos alleen van de Franse Muriel Barbery (vertaald door Martine Woudt, Uitgeverij Oevers) begint Rose tijdens haar omzwervingen door het Kyoto van haar vader het Japanse deel van haar identiteit te accepteren.

null Beeld -
Beeld -

Vijf vrolijke verhalen

Met Vijf vrolijke verhalen (Atlas Contact) markeert Adriaan van Dis veertig jaar schrijverschap. Hij schrijft over de thema’s die hem blijven bezighouden; de omgang met vluchtelingen, de rol van de goedwillende Europeaan en de wanen van een door oorlogsherinneringen geplaagde vader. Ook bezingt hij het kustdorp van zijn jeugd.

null Beeld -
Beeld -

Dit soort kleinigheden

Dit soort kleinigheden is een nieuwe novelle van Claire Keegan (vertaald door Harm Damsma en Niek Miedema, Nieuw Amsterdam) over moed en naastenliefde – en de prijs daarvan – in het katholieke Ierland van de jaren tachtig. Over kolen- en houthandelaar Bill Furlong, zoon van een ongehuwde moeder, die bij de bezorging van zijn bestelling in het plaatselijke klooster een meisje half bevroren in het kolenhok treft. Veertien weken eerder is ze bevallen van een zoontje, dat haar is afgenomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden