PlusSignalement

Nu ook in de boekhandel

Het Parool
null Beeld -
Beeld -

Rigolettohof

In de nacht van 8 op 9 april 2021 keert een 50-jarige man terug naar de plek waar hij in Alphen aan den Rijn is opgegroeid. De man parkeert zijn auto in de straat, kijkt uit op zijn ouderlijk huis en zijn vroegere slaap­kamerraam en vraagt zich af of zijn terugkeer betekenis heeft. De man is schrijver Erik Jan Harmens in zijn nieuwe roman Rigolettohof (Lebowski).

null Beeld -
Beeld -

Pietà

In de roman Pietà (De Geus) belicht Elfie Tromp de politiek correcte beeldenstorm vanuit meervoudige perspectieven en in meerdere genres. Wie is die jongen die in dat omstreden standbeeld is geklom­men? Hoe pragmatisch is de vroeger zo idealistische hoofdredacteur van de ochtendkrant? En dan ‘De mannen’: ‘meer/ dan de inwisselbare/ witte mannen/ die jullie van ons maken.’ Voor een interview met Elfie Tromp zie Het Parool - Letteren Live.

null Beeld -
Beeld -

Voordat je wist wie ik was

Voordat je wist wie ik was (vertaald door Mariella Duindam, Nieuw Amsterdam) is het debuut van de Nieuw-Zeelandse feministe Jacqueline Bublitz. Over de moord op Alice Lee, die in New York een frisse start had willen maken. En over Ruby Jones, die in New York probeert te landen, maar het lichaam van Alice vindt aan de Hudson en op onderzoek uitgaat.

null Beeld -
Beeld -

Als de koning sterft

De Finse Elina Backman is creatief directeur van een groot mediabedrijf. Als de koning sterft (vertaald door Sophie Kuiper, Cargo) is het eerste deel van een thrillerserie die wereldwijd in vertaling zal verschijnen. De ontslagen online redacteur Saana buigt zich uit verveling over een onopgeloste moordzaak uit 1989. Intussen wordt het toegetakelde lichaam van een succesvolle zakenman gevonden en er lijkt een verband te zijn tussen de twee zaken.

null Beeld -
Beeld -

Het nut van Lodesteijn

Het nut van Lodesteijn is het vervolg op de roman De ziekte van Lodesteijn (Nijgh & Van Ditmar, 2018) van Lévi Weemoedt. Het is september 1991 en de classicus Lodesteijn is na een tumultueuze ruzie met de staf eindelijk van school af. Maar kan Lodesteijn, satiricus en rasverteller, wel zonder het luisterend oor van een klas?

null Beeld -
Beeld -

Twaalf bytes

De bundel Twaalf bytes (vertaald door Arthur Wevers, Atlas Contact) bevat twaalf essays van de Britse schrijver Jeannette Winterson. Hoe zien liefde, zorgzaamheid, seks en verbinding eruit als mensen een band aangaan met kunstmatig intelligente wezens? Wat betekent dit voor onze diepgewortelde aannames over gender?

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden